Näin voitat talvimökkeilykammon: 7 uhkakuvaa ja ratkaisua!
Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen sanasta “talvimökkeily?” Onko talvimökkeily mielestäsi kammottavaa? Tässä artikkelissa esittelen sinulle 7 yleistä uhkakuvaa talvimökkeilyyn liittyen sekä keinon ratkaista talvimökkeilykammo!
“Liian paljon lunta”
“Kauhean kylmä”
“Liian pimeää”
“Ei ole mitään tekemistä…”
“Entä jos siellä on hiiriä…”
“Vesi jäätyy!”
“Kauheasti tarvikkeita roudattavana. Aivan liian vaivalloista””
Jos samaistuit yhteenkin yllä olevista ajatuksista, tämä artikkeli on sinua varten!
Olet lukemassa artikkelia: “Näin voitat talvimökkeilykammon: 7 uhkakuvaa ja ratkaisua!”
Sinua saattaisi kiinnostaa myös: “Mikä sähköttömissä mökeissä vetää puoleensa? 5 syytä, joita et ehkä ole tullut ajatelleeksi! » (savukallio.com)
Olosuhteet eivät ole suurin esteemme talvimökkeilyssä, vaan ajatuksemme
Listaamalla asioita helpotamme aivojamme järjestämään uhkakuvat hallittaviksi kokonaisuuksiksi
Ihminen on siitä kummallinen otus, että pää luo jatkuvasti uhkakuvia etenkin uusien asioiden kohdalla. Nuo uhkakuvat paisuvat kuin pullataikina sitä enemmän, mitä enemmän ajatuksella pallottelee. Päämäärättömyys on pelon polttoainetta. Talvimökkeilyä kokeilevalle suosittelenkin jahkailun ja pelkokuvien luomisen sijaan kolmea asiaa:
- Tee päätös mökkeilystä.
- Listaa huomioitavat asiat.
- Toimi.
Yleensä suurin osa pelkokuvista hälvenee sillä hetkellä, kun päätös on tehty ja mökkeilyn ajankohta lyöty lukkoon. Tuolloin aivomme vaihtavat ongelmanratkaisu-kytkimen päälle. Listaamalla asioita helpotamme aivojamme järjestämään uhkakuvat hallittaviksi kokonaisuuksiksi. Kohta kohdalta toimimme. Toiminta tuo lopullisen varmuuden.
Talvimökkeilyn 7 uhkakuvaa ja ratkaisua
Millaiselta huomioitavien asioiden lista näyttäisi sähköttömän mökin kohdalla? Kuinka olisi hyvä toimia, jotta uhkakuvat lieventyisivät? Käytän esimerkkinä Savukallion off-grid-mökkiä.
Uhkakuva 1: “Liian paljon lunta”
Huomioitavat asiat: Mökkitiellä ei ole talvikunnossapitoa. Joudun kävelemään noin 300 metrin matkan jalan, lumikengillä tai suksilla. Jos on plussakeli, hanki upottaa (lumikengät tai sukset). Jos hanki kantaa tai tie on aurattu, pääsen kävellen.
Toiminta: Teen arvion sääennusteen sekä käytettävissä olevien välineiden pohjalta. Joka tapauksessa matka on lyhyt ja pääsen perille, tavalla tai toiselle. Jos käy huonosti, se vie hieman enemmän aikaa (ja sukat saattaa kastua). Mutta en kuole siihen.
Uhkakuva 2: “Kauhean kylmä”
Riittääkö talvella peitot vai ottaisinko mukaan talvimakuupussin? Millaisia vaatekerrastoja tarvitsen, jotta tarkenisin?
Huomioitavat asiat: Mökkiä ei ole suunniteltu talviasuttavaksi. Jos pakkasta on yli -10 astetta, oleskelu menee haastavaksi. Mökin avotakassa täytyy pitää koko ajan yllä pieniä tulia, jotta lämpö pysyy yllä. Yön aikana hyväkin peruslämpö putoaa noin +10 asteeseen. Yöksi tarvitaan siis pitkät vaatteet. Puita täytyy kantaa runsaasti. Kaasulämmitin antaa nopeaa äkkilämpöä alkuun, mikä on hyvä asia. Riittääkö talvella peitot vai ottaisinko mukaan talvimakuupussin? Olenko kuuma- vai lämminverinen? Millaisia vaatekerrastoja tarvitsen, jotta tarkenisin? Omistanko villavaatteita tai merinovillaa? Omistanko toppatakin ja -housut sekä korkeavartiset talvikengät?
Toiminta: Pakkaan mukaan villakerraston, villapaidan, villasukat, hanskat, hatun, huivin, toppatakin, toppahousut, korkeavartiset kengät ja vielä varavaatteita. Luotan pärjääväni, vaikka olisi kylmempikin keli. Otan varulta mukaan myös 3-vuodenajan/talvimakuupussin. Onneksi liiterissä on valmiiksi pilkottua puuta, se huojentaa oloani. Mökistä löytyy myös lämpimpiä peittoja, lisävilttejä (villaisia ja fleecekankaisia). Mökin varustelusta löytyviä poron- tai lampaantaljoja voi asettaa lakanan alle lisälämmikkeeksi. Mökistä löytyy myös paksuja lainavillapaitoja ja villasukkia.
Olet lukemassa artikkelia: “Näin voitat talvimökkeilykammon: 7 uhkakuvaa ja ratkaisua!”
Lue lisää vinkkejä pakkaamisen: Mökille pakkaamisen ABC -vinkkejä vuokralaiselle! » (savukallio.com)
Uhkakuva 3: “Liian pimeää”
Huomioitavat asiat: Mökillä ei ole sähköä. Siellä on kuitenkin patterivaloja, kynttilöitä ja taskulamppu. Uskallanko kulkea huussiin pelkän taskulampun (sekä mahdollisesti kuun) valossa? Jos lähden mökille kaverin kanssa, silloin minua ei pelota niin paljon.
Toiminta: Otan varulta oman otsalampun ja varaparistot mukaan. Pyydän kaveria mukaan mörönsyötiksi. Ajoitan mökille menon ja paluun valoisan aikaan.
Uhkakuva 4: “Ei ole mitään tekemistä”
Huomioitavat asiat: Talvella mökillä ei ole niin paljon luontaista tekemistä kuin kesällä. Tämä johtuu päivän pituudesta sekä säästä. Jäällä voi kuitenkin hiihtää ja pilkkiä. Saunassa on ihana ottaa löylyt ja kieriskellä lumihangessa. Mökin lämmityksessä, pesuveden sulatuksessa ja ruuan valmistuksessa menee enemmän aikaa kuin kesäkautena. Sisällä on ainakin lautapelejä, jos tulee tylsää. Oikeastaan olisi ihan kiva olla välillä tekemättä mitään sen kummempia… Löhöillä joutohetkinä sängyllä kynttilän tai takan valossa.
Toiminta: Otan mukaan hyvän kirjan siltä varalta, että tulee tylsiä hetkiä. Suunnittelen ruokia, joita valmistaessa aika kuluu mukavasti. Otan mukaani pilkkivälineet (jääkaira löytyy mökiltä).
Uhkakuva 5: “Entä jos siellä on hiiriä?”
Huomioitavat asiat: Kyllä, mökillä voi olla hiiriä. Pystynkö elämään ajatuksen kanssa? Pelottaako minua liikaa? Mikä hiirissä pelottaa minua? Mökillä on ääniaaltokarkotin, jonka pitäisi torjua hiiriä. Mutta toimiiko se?
Toiminta: Päätän, että hiiret eivät estä minua menemästä kokemaan talvimökkeilyä. Olenhan kuitenkin isompi kuin hiiri: hiiren kuuluisi pelätä minua, eikä toisinpäin. Nappaan varuiksi mukaan korvatulpat. Sillä se, mitä en kuule, ei voi säikyttää minua.
Pssst. En ole kertaakaan nähnyt hiirtä mökin sisällä, mutta toisinaan olen kuullut rapinaa välikatosta.
Uhkakuva 6: “Vesi jäätyy”
Ehkä 5 litraa riittää yhdelle hengelle vuorokauden mökkeilyyn… Ja voihan lumesta sulattaa ja keittää hätätapauksessa lisää.
Huomioitavat asiat: Joudun kantamaan juomaveden mukanani. Paljonko sitä pitäisi varata? Ehkä 5 litraa riittää yhdelle hengelle reilun vuorokauden mökkeilyyn… Ja voihan lumesta sulattaa ja keittää hätätapauksessa lisää. Vesi tuskin jäätyy mökin sisällä, jos pidän siellä lämmöt yllä. Pesuvedet tiskeihin ja saunaan täytyy sulattaa lumesta tai kauhoa avannosta, jonka teen jääkairan avulla. Täytyypä muistaa, etten jätä vesiä kylmään saunaan, koska ne jäätyvät yön aikana.
Toiminta: Otan mukaani 5 litraa vettä reilua vuorokautta ja henkilöä kohden. Suhtaudun vesien lämmittämiseen elämyksenä.
Uhkakuva 7: “Kauheasti tavaroita roudattavana! Aivan liian vaivalloista.”
Huomioitavat asiat: Kun olen pakannut kaiken tarvittavan täytyy miettiä, miten kannan ne perille. Onko minulla riittävän suurta rinkkaa tavaroille? Ehkä voisin ottaa mukaani pulkan tai ahkion, johon voin asettaa tavarat ja kuljettaa ne perässä.
Toiminta: Päätän ottaa pienen repun sekä pulkan, johon saan loput tavaroista. Pelkkä rinkka saattaisi upottaa liikaa, mikäli tietä ai ole aurattu. Asennoidun reissuun niin, että matkanteko on osa matkaa -yhtä oleellista kuin päämääräkin!
Kun olet listannut huomioitavat asiat ja ratkaissut ne päässäsi, jää jäljelle enää toiminta. Talvimökkeily on elämys ja vastapainoa arjen kiireille. Rohkaistu ja kokeile!
Oletko kokenut talvimökkeilyn elämyksen sähköttömässä mökissä? Jaa kokemuksesi ja vinkkisi kommentteihin!
Olet nyt lukenut artikkelin: “Näin voitat talvimökkeilykammon: 7 uhkakuvaa ja ratkaisua!”
Sinua saattaisi kiinnostaa myös artikkeli: Savukallion vuokrauskausi alkoi ennätysaikaisin -jo helmikuussa! Pilkkijät tekevät varauksia. » (savukallio.com)
Sinua saattaisi kiinnostaa myös video: Laiska pilkkiretki Savukallion off-grid-mökillä (Youtube, Savukallion Bloggaaja)