Mitä ajatella, kun minimalismi ei olekaan enää oma valinta, vaan olosuhteiden pakko?
Onko minimalismi vain varakkaiden muoti-ilmiö? Entä jos minimalismi ei aina olekaan valinta, vaan olosuhteiden pakko? Mikä auttaa minimalistia tiukentuneessa taloudessa? Artikkelin lopussa jaan 5 asiaa, jotka ovat tuoneet minulle helpotusta talouden haasteisiin.
Olet lukemassa artikkelia: “Mitä ajatella, kun minimalismi ei olekaan enää oma valinta, vaan olosuhteiden pakko?”
Onko minimalismi varakkaiden muoti-ilmiö?
“Helppohan sinun on olla omaehtoisesti minimalisti, kun ei tarvitse kamppailla taloushuolien kanssa.”
Minimalismin sanotaan olevan ihastuttava muoti-ilmiö siinä missä muutkin ohimenevät trendit. Ihastuttavan siitä tekee erityisesti ympäristöystävällisyys ja vastuullisuus.
Minimalismiin syvemmin perehtynyt toki oivaltaa, että elämän konkreettisten yksinkertaistamis- ja karsimistoimenpiteiden tavoite on syvemmissä kerroksissa, kuten:
- Kuinka kohdistaa ajankäyttö asioihin, jotka tuovat elämään aitoa lisä-arvoa.
- Kuinka oppia läsnäolon taitoja.
- Kuinka sijoittaa henkiseen pääomaan.
- Kuinka panostaa merkityksellisiin ihmissuhteisiin.
- Kuinka höllentää kiirettä ja suorituspaineita.
Minimalismia on kritisoitu esimerkiksi siitä, että se on vain yksi uusi kulutuksen muoto muiden joukossa. Osittain tämä onkin totta, myydäänhän minimalismin varjolla paljon erilaisia tuotteita: “Ostamalla tämän olet lähempänä tavoitettasi.”
Toinen kritisoitu seikka liittyy tuloeroihin. “Helppohan sinun on olla omaehtoisesti minimalisti, kun ei tarvitse kamppailla taloushuolien kanssa.”
Minimalismi ei aina ole valinta, toisinaan se on olosuhteiden pakko
Minimalismi ei aina ole valinta, toisinaan se on olosuhteiden pakko. Huomasin tämän omassa elämässäni. Myönnettäköön, että se teki kipeää.
Ensin se hiipi salakavalasti bensan hintojen nousun myötä, myöhemmin sähkön hinnan ja ruuan kallistuttua.
Ensin se hiipi salakavalasti bensan hintojen nousun myötä, myöhemmin sähkön hinnan ja ruuan kallistuttua. Lopullinen niitti oli avopuolison muuttaminen pois samasta taloudesta.
Katkeransekaisin tuntein yritin luoda uutta suhtautumistapaa huomattavasti tiukentuneeseen talouteeni. Aiemmin mietin, että haluan ostaa vähän, mutta eettisesti. Olin valmis maksamaan vastuullisuudesta enemmän. Yhtäkkiä valinnanvapaus vietiin minulta pois! Ainoaksi kulutusta ohjaavaksi tekijäksi jäi halpa hinta.
Irtisanoin salijäsenyyteni ja äänikirjapalvelun, jotka aiemmin olivat tarkoittaneet henkiseen pääomaan sekä terveyteen sijoittamista. Enää tuo sijoitus ei ollut mahdollinen, sillä rahan piti riittää ruokaan. Jätin myös menemättä yhteiselle lounaalle ystävän kanssa sekä muihin päätä tuulettaviin harrasteisiin. Lopetin jopa tavaroiden karsimisen sillä tiesin, että tiukan paikan tullen voisin myydä omaisuutta ja ansaita sillä muutamia euroja. Laitoin omistusasunnon myyntiin.
Yhtäkkiä jouduin miettimään kaiken uusiksi! Kuinka voisin yhä kokea olevani omaehtoinen minimalisti, kun valinnanvapauteni oli riistetty? Sisäinen ristiriita kohisi pääkopassani ja ankeutti mielialaani.
Yksi asia oli varma: jos en olisi aloittanut vuosia aiemmin tietäni kohti minimalismia, en osaisi tätä hommaa nyt.
Yksi asia oli varma: jos en olisi aloittanut vuosia aiemmin tietäni kohti minimalismia, en osaisi tätä hommaa nyt. Potisin vieroitusoireita siitä, etten voi shoppailla uusia vaatteita tai elektroniikkaa. En osaisi budjetoida enkä saada vähäisiä rahojani riittämään. Melko varmasti uhriutuisin huomattavasti enemmän kuin nyt!
Olen ymmärtänyt, että menneinä vuosina minimalismin syvin tarkoitus ei ollutkaan elämän yksinkertaistaminen, vaan valmistaminen minua tuleviin vastoinkäymisiin. Mikään ei ole itsestään selvää -kaikista vähiten raha. Edes minimalismi ei suojaa yllättävän taloudellisen tilanteen heikentymisen aiheuttamalta henkiseltä kuormitukselta. Armollisuus kannattaa!
On hyvä muistaa, että edes minimalismi ei suojaa yllättävän taloudellisen tilanteen heikentymisen aiheuttamalta henkiseltä kuormitukselta.
Olet lukemassa artikkelia: “Mitä ajatella, kun minimalismi ei olekaan enää oma valinta, vaan olosuhteiden pakko?”
Mikä auttaa minimalistia tiukentuneessa taloudessa?
Nämä asiat ovat auttaneet minua uuden sivun kääntämisessä.
1. Laadi viikkobudjetti. Vaikka se olisi pienikin, pyri alittamaan se.
- Jos viikkobudjetista jää yli, siirrä raha sivuun ja taputa itseäsi olalle.
- Voit käyttää tätä rahaa akuutin tarpeen tullen (tai palkita toisinaan itseäsi).
- Pienikin jemmaraha luo turvan ja hallinnan tunnetta, joka keventää henkistä painetta!
- Itse pilkon viikkobudjetin vielä päiväbudjetiksi, joka helpottaa rahan hallintaa.
2. Kerro tilanteestasi avoimesti lähipiirillesi, työkavereillesi, lapsillesi ja perheellesi.
- Kerro, että sinulla on nyt menossa väliaikainen vaihe elämässä, jolloin ylimääräistä rahaa ei ole. Toisinaan tämä kysyy ylpeyttä ja saattaa aiheuttaa häpeän tunnetta. Saatat kuitenkin yllättyä ihmisten ymmärtäväisestä ja myötäelävästä suhtautumisesta!
- Muista että ne, jotka todella välittävät sinusta, tahtovat viettää aikaa seurassasi riippumatta taloudellisesta tilanteestasi tai tekemisen muodosta.
- Asioista kertominen keventää henkistä kuormaa.
- Usein lähipiirissä on aina joku, joka kertoo voivansa auttaa tiukan paikan tullen. Vaikka et koskaan joutuisi turvautumaan tähän avuntarjoukseen, pelkkä tieto tuo usein helpotusta.
3. Ota uusi elämänvaihe vastaan mielenkiintoisena haasteena!
- Rahaksi on vaikea muuttua tyhjästä, mutta asenteen muuttaminen on ilmaista!
- Sinä olet jo vahvasti minimalismin tiellä. Ajattele, kuinka paljon saat lisäoppia tämän kokemuksen myötä!
- Kokeile rohkeasti uusia, luovia ratkaisuja. Ylläty, kuinka paljon voit saada aikaan täysin ilmaiseksi, kun haastat mielesi löytämään uusia vaihtoehtoja!
- Pohdi, olisiko aika vaihtaa asumismuotoa tai kehittää harrastuksesta uusi sivutulon lähde.
- Alemmuuden tunne muuttuneessa taloustilanteessa on luonnollista. Vaali itsemyötätuntoa ja muista, että raha ei määrittele sinua.
4. Vähävarainenkin voi olla onnellinen: keskity minimalismin ytimeen!
- Muistele, mitä ihannoit minimalismin alkumetreillä. Keskity niihin!
- Panosta ihmissuhteissasi laatuun ja läsnäoloon. Kotona vietetyt teekutsut peittoavat mennen tullen tyyriin ravintola-illallisen, kun läsnä ovat rakkaat ja välittävät ihmiset.
- Keksi uusia keinoja kehittää itseäsi ja kartuttaa henkistä pääomaasi. Lue blogeja, katso Youtube-videoita, käy kirjastossa tai liity ilmaisiin webinaareihin.
- Vaikka joutuisit tinkimään kuntosalijäsenyydestäsi tai laskettelun kausikortista, mieti mitä kaikkea uutta sinun on mahdollista kokeilla nyt? Kehoa ja mieltä voi hoitaa lukuisin ilmaisin keinoin.
- Jos sinulla on lapsia, voit miettiä lasten kanssa yhdessä, mitä kaikkea kivaa voi tehdä ihan ilmaiseksi. Toisinaan juuri ne hetket ovat mieleenpainuvimpia.
5. Luota tulevaan
- Helpommin sanottu kuin tehty?
- Luota tulevaan. Tämä on vain yksi vaihe elämässäsi. Tilanne ei kestä ikuisesti, eikä varsinkaan, mikäli pyrit kehittämään itseäsi vaikeinakin aikoina.
- Jos koet mielialan laskua tai muita negatiivisia tunteita, anna niille aikaa. Aina ei tarvitse pyrkiä eteenpäin. Myös elämän suvantovaiheet ovat tärkeitä. Silloin mieli ja keho keräilevät voimia seuraavaa kasvukautta varten -aivan kuten kasvit talvella.
- Nyt jos koskaan, on aika kaivaa vanha kliseinen aforismi pölyttymästä mielen nurkista: “Ole kiitollinen siitä, mitä sinulla jo on.” Se, jos mikä, on todellista minimalismia!
Onko sinulla vinkkejä tiukentuneeseen minimalistin talouteen? Jaa vinkkisi kommentoimalla artikkelia!
Olet nyt lukenut artikkelin “Mitä ajatella, kun minimalismi ei olekaan enää oma valinta, vaan olosuhteiden pakko?”
Sinua saattaisi kiinnostaa myös: ”Miks sun pitää olla noin hankala?”: Kuinka minimalismi haastaa ihmissuhteet? 5 vinkkiä avuksi muutokseen!
Totta puhut. Harmi vaan, että asuntomarkkinat ovat nyt uskomattoman hiljaiset. Mitään pika-apua ei siis ole tulossa…
Monilla vastoin omaa tahtoaan minimalistiksi joutuneilla ei ole esimerkiksi asuntoa, jonka voisi myydä ja saada rahaa elämiseen tai ei niin pieniin hankintoihin, joten olet etuoikeutettu tässäkin suhteessa.