Talvimökkeily

Savukallion off-grid-mökki saattaa olla suljettu marraskuussa-helmikuussa. Talvikauden mökkeilykausi riippuu hyvin pitkälti sääolosuhteista ja siitä, kuinka pitkälle kesän polttopuut riittävät. Sekä myös siitä, onko minun mahdollista käydä ylläpitämässä paikkaa talviaikaan.

Mökki on suunniteltu kesäkäyttöä varten, joten syys-/talvikaudella mökkeily sopii viileytensä vuoksi vain kokeneille. Kovilla pakkasilla tarvitset lämpimän makuupussin, kylmänsietokykyä sekä extreme-asennetta. On hyvä myös huomioida, että mökin lämmittämiseen menee jopa vuorokausi, joten pelkästään yhtä yötä ei kannata varata. Pakkasten aikaan keittiön lavuaariin ei saa laskea vettä (putki jäätyy ja rikkoutuu). Sauna- ja tiskivesi täytyy kairata avannosta. Mökille kulku tapahtuu jalan, koska mökkitien pätkä, 300m, on ummessa. Vastassa saattaa olla myös lumitöitä!

Kaasulämmittimellä ylläpitolämpöä

Mikäli takkaa lämmittää kylmällä säällä aktiivisesti, sisälämpötilan saa pysymään +20 celsiusasteessa myös pikkupakkasilla. Yön aikana lämpötila kuitenkin putoaa helposti 10-15-asteeseen.

Kaasulämmittimen avulla lämmön saa pysymään paremmin tasaisena. Pakkasilla sitä kannattaa käyttää yhdessä takan kanssa, etenkin alkulämmitykseen.


Kaasulämmitintä käyttäessä on tärkeää katsoa alla oleva turvallisuusohje sekä käyttöohjevideo:

Kaasulämmittimen käyttöohjevideo (Youtube, Smokeyrock off-grid).

Huom! Jos kaasulämmittimen käynnistysnappi reistailee, voit asettaa pitkän tulitikun kaasuliekin kohdalle ja saat lämmittimen syttymään käden käänteessä!


Mökkeilykokemus -25 celsiusasteessa

Kylmin viikonloppu, jonka olen itse viettänyt Savukalliossa oli -25 celsiusastetta tammikuussa 2024. Sain yllättävän hyvin pidettyä mökin lämpimänä. Ensimmäisenä yönä minun piti tosin nukkua makuupussissa, sillä mökin rakenteiden lämpiämiseen kului vuorokausi. Talvimökkeilijöille lämmin suositus onkin, että vuokraa vähintään kaksi yötä kerralla, jotta ehdit nauttimaan lämpimästä mökistä!

Mökkitie kävellen

Mökille johtavalla pikkutiellä ei ole talvikunnossapitoa. Lumentulon jälkeen mökille pääsemisen eteen joutuu näkemään hieman vaivaa: joudut kulkemaan noin 300 metrin matkan lumikengillä, jalan tai suksilla. Auton voi jättää päätien varteen (omalla vastuulla).

Varaa varusteiden kuljetusta varten rinkka / reppu / pulkka tms. Toisinaan moottorikelkan urat helpottavat kulkemista, tai naapuri on käynyt ystävällisesti auraamassa tien. Siitä ei kuitenkaan ole takuuta.

Pesuvedet avannosta

Järven jäätymisen jälkeen vettä saa ainoastaan avannosta. Mökiltä löytyy tätä varten jääkaira ja kirves. Jotta talvimökkeily onnistuu, Sinulla tulee siis olla perustaidot hallussa, kuten jääkairan käyttö.

Autenttinen mökkeilyelämys

Vaikka talvimökkeily vaatii enemmän asennetta, vaivannäköä ja työtä, on se kokemuksena elävöittävä! Tunne siitä, että on pärjättävä omien voimiensa ja taitojensa varassa, keskellä kaamosajan pimeyttä ja kylmyyttä, saa huomion fokusoitumaan elämän perustarpeisiin. Joudut miettimään, kuinka pysyä lämpimänä, kylläisenä, puhtaana ja vieläpä nähdä pimeydessä. Myöskin vessakäynti pakkasella voi olla kokemuksena järkytys tai elämys -riippuen asenteestasi!

Moni, pelkästään sulanmaan kaudeksi tarkoitettu mökinvuokraaja, sulkee ovensa talveksi. Minä yritän pitää tämän mahdollisuuden kokea luonnonläheinen ja autenttinen mökkeilyelämys avoinna myös vuoden rankimpaan aikaan. Onhan se myönnettävä, että lumessa, revontulissa, pilkkopimeydessä, kynttilänvalossa, lumihangessa kieriskelyssä (saunoessa), kuutamossa ja tähtitaivaassa on oma mykistävä vaikutuksensa!

Off-grid mökkeilyssä sana “työläs” voi myös merkitä “palauttavaa” ja “voimaannuttavaa” kokemusta. Itse kuitenkin ennemmin pelottelen asiakasta talvimökkeilyllä, kuin tuotan pettymyksen. Miksi? Koska toisen asenteeseen en voi vaikuttaa.

Vinkkilista talvimökkeilijälle

Tämä lista toimii apunasi, kun Sinun on aika varautua talvimökkeilyyn Savukalliossa. Huomioon otettavia asioita ovat:

  • Onhan sinulla perus retkeilytaidot/mökkitaidot hallussa?
  • Ota juomavettä mukaasi.
  • Pakkaa lämpimiä vaatteita (villaa, jos mahdollista).
  • Ota omat lakanat (ellet halua vuokrata niitä erikseen, ilmoita tällöin vuokraajalle).
  • Harkitse makuupussia (jos keli on -5 tai kylmempi, on hyvä ottaa makuupussi).
  • Pitkävartiset talvikengät (ja kenties säärystimet) estävät lumen kulkeutumisen kenkään.
  • Saunavesi ja tiskivesi tulee kairata avannosta (kaira löytyy mökiltä).
  • Matka ulkokäymälään eli “huussiin” voi olla pimeä ja kylmä.
  • Mökillä on pimeää, koska sähköä ei ole. Mökiltä löytyy kuitenkin kattava valikoima ladattavia ja paristolla toimivia led-valoja sekä kynttilöitä.
  • Talvella älä kaada vettä keittiön viemäriin (vesi jäätyy ja rikkoo putkiston); kaada ne ulos.
  • Kovalla pakkasella älä jätä vettä saunomisten välissä vesipataan (vesi jäätyy ja rikkoo vesipadan).
  • Saunaa lämmittäessä sulje katon rajassa oleva räppänä. Avaa se kun aloitat saunomisen.
  • Varaudu lumitöihin. En välttämättä pääse aina tekemään niitä ennakkoon. Tai jos pääsenkin, yön aikana voi sataa uutta lunta.
  • Kaasulämmittimen sytytinnappi reistailee. Sytytä sen sijaan kaasulämmitin pitkän tulitikun avulla.
  • Keittiön kaasuliedellä kestää hetki syttyä, kun se on ollut pitkään kylmillään. Ole kärsivällinen.
  • Jos on tosi kylmä, voit laittaa porontaljat lakanan alle lämmikkeeksi ja lainata villasukkia, villapaitoja ja vilttejä. Mökiltä löytyy myös fleece-aamutakkeja.
  • Mökkitie voi olla tukossa, joten saatat joutua kävelemään hangessa. Jätä auto tien varteen (omalla vastuulla, huomioi aura-auto!).
  • Varaudu jatkuvaan takan lämmitykseen ja puiden kantoon. Muista kantaa puita käyttämiesi tilalle sekä saunaan, laavulle että mökkiin!
  • Kaasulämmittimen kaasu saattaa loppua kesken. Kaasulämmitin kuluttaa kaasua seuraavasti: 1kpl 11kg pullo (painoventtiili, teräspullo) 2-3 vuorokautta. Huonossa tapauksessa saatat joutua hakemaan S-Marketista uuden pullon. Kuljetuksessa auttaa tällöin musta pulkka, joka löytyy mökiltä. Pullon täyttömaksun hyvittää vuokraaja.
  • Ole tarkkana kaikkien kaasupullojen käytön kanssa. Huolehdi, että venttili on kokonaan irrotettu pullosta käyttöjen välillä, eikä pelkästään suljettu (vuotomahdollisuus!).
  • Tyhjennä kaikki vedet saunasta, ämpäreistä, vesipadasta ja kanistereista, ennen kuin lähdet!
  • Muista, että asenne ratkaisee!

 

Ihanaa talvimökkeilyä! Voit varata oman mökkielämyksesi alla olevasta kuvapainikkeesta:


Lisätietoa talvimökkeilystä Savukalliossa löydät alla olevasta artikkelista:

Näin voitat talvimökkeilykammon: 7 uhkakuvaa ja ratkaisua! » (savukallio.com)


Sinua saattaisi kiinnostaa myös:



Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat blogiartikkelit:

Syysmökkeily jakaa mielipiteitä. Kumpaan kastiin sinä kuulut? » (savukallio.com)