Zero Waste deodorantit ja Tee-Se-Itse deodorantti!
Millaisia vaihtoehtoja on tarjolla, jos haluaa vähentää muovi- ja sekajätteen syntymistä deodorantin käytössä?
Artikkeli sisältää tuotesijoittelua ja kaupallista yhteistyötä (linkit: allectra.fi)
Mikä ihmeen Zero Waste?
Zero Waste on ajattelutapa, joka kannustaa vähentämään jätettä ja tavoittelemaan elämäntapaa, josta jätettä ei synny. Jätteellä tarkoitetaan kaikkea, mitä ei voi kierrättää ja joka päätyy lopulta poltettavaksi – siis sekajätettä ja energiajätettä. Ajattelu ulottuu kuitenkin myös kodin jäteastioiden ulkopuolelle ja kannustaa tavoittelemaan kokonaisvaltaisesti kestävää elämäntapaa.
Jätteettömän elämäntavan takana on viiden K:n sääntö (englanniksi 5R):
1. Kieltäydy
2. Karsi
3. Käytä uudelleen
4. Kierrätä
5. Kompostoi
(Lähde: Zero Waste Finland Ry)
Oleellista on ostaa vain tarpeeseen. Maltillisuus ja harkinta ovat siis avainasemassa! Ihanteellisimmassa tapauksessa jätettä ei synny lainkaan.
Emme kuitenkaan elä kuplassa, joten jätettä syntyy väistämättä. Jätteen laadulla on iso merkitys! Tehostuneesta muovinkierrätyksestä huolimatta vastuullisempi jäte on edelleen lasi, metalli tai kartonki. Kaikista tärkeintä on kierrättää jäte oikein.
Zero Waste ohjaamassa kauneus- ja hygieniatuotteiden valintaa!
Zero Waste on pitkälle vietyä minimalismia, tai toisin ilmaistuna minimalismin “alalaji”, jossa tuotteiden karsimisen lisäksi kiinnitetään erityistä huomiota jätteiden laatuun. Huomion kiinnittäminen nopeasti kuluvaan tavaraan, kuten kosmetiikkaan ja kertakäyttötuotteisiin, on yksi kätevimmistä tavoista saada aikaan nopeita ympäristövaikutuksia yksilötasolla. Vaikka teko saattaa kuluttajasta tuntua vaatimattomalta, kertaantuvat hyödyt pitkässä juoksussa. Siksi jokaisella ostamatta jätetyllä muovipurkilla on väliä!
Vaikka teko saattaa kuluttajasta tuntua vaatimattomalta, kertaantuvat hyödyt pitkässä juoksussa. Siksi jokaisella ostamatta jätetyllä muovipurkilla on väliä!
Älä huoli! Turhautuminen on luonnollista. Arkiympäristömme on rakennettu täyteen helppoja oikoreittejä. Siksi lujaa kärsivällisyyttä tarvitaan -etenkin alkuvaiheessa. Kehotan Sinua aloittamaan pienestä. Ujuta arkeen uusia tottumuksia hiljalleen. Mikään toimintatapa ei muutu osaksi arkea ilman lukuisia toistoja!
Zero Waste -deodorantteja löytyy jopa lähikaupan hyllyltä!
Hygieniatuotteiden saralla Zero Waste lienee rantautunut ensimmäisenä deodoranttien valikoimaan. Niin suurempien kuin pienempienkin ruokakauppojen hyllyille on alkanut ilmestyä erilaisia muovittomia vaihtoehtoja.
Kuluttajan on hyvä muistaa: mitä enemmän ostamme muovittomia vaihtoehtoja, sitä enemmän niiden tuotanto lisääntyy! Toisin ilmaistuna: sen enemmän tuotanto siirtyy pois muovista. Omilla kulutusvalinnoillamme muutamme siis maailmaa. Yksi ostos kerrallaan.
Muovittomat deodorantit voidaan jakaa karkeasti neljään ryhmään:
- Pahvituubeissa myytävät deodoranttipuikot
- Lasi- tai metallipurkeissa myytävät deodoranttivoiteet
- Itse tehty deodorantti
- Paladeodorantti
Zero waste -deodorantit ovat aina paitsi muovittomia, myös luonnollisia. Toisinaan ne löytyvät kaupasta luonnonkosmetiikka-hyllyltä, toisinaan deodorantti-hyllyltä. Kuluttajalta vaaditaan vaivannäköä löytää oikea osasto.
Pahvituubeissa myytävät puikkodeodorantit ovat siistejä käyttää, mutta niiden tehokkuus ei päätä huimaa. Miinuspuolena mainittakoon myös se, että puikkodeodorantti katkeaa helposti. Pahviin pakattuja puikkodeodorantteja valmistaa ainakin Ben & Anna. Miehille ja naisille on pääsääntöisesti omat tuoksunsa.
Olet lukemassa artikkelia: “Zero Waste deodorantit ja Tee-Se-Itse deodorantti!”
Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Zero Waste hampaiden huolto ja Tee-Se-Itse hammastahna » (savukallio.com)
Deodoranttivoiteet ovat teholtaan huomattavasti parempia. Hyviä merkkejä ovat esimerkiksi lasipurkeissa Kaurilan Sauna ja metallipurkeissa We Love. Sormella levitettävien voidedeodoranttien miinuspuolena on se, että kädet pitää aina pestä käytön jälkeen.
Paladeodorantti voi olla pakattu pahviin (näyttää palasaippualta) tai se voidaan myydä kilohinnalla raakakosmetiikkana. Raakakosmetiikan valmistajista mainittakoon lush.fi, jonka deodorantti on tehokkuudeltaan erinomainen. Tuoksu on unisex ja sopii sekä miehille että naisille.
Ekodeodoranttien pääraaka-aineena toimii usein sooda. Vastuullisten deodoranttien hinnat ovat pääsääntöisesti 7-20 euroa.
Tee-se-itse deodoranttivoide purkissa
Etkö ole jauhopeukalo? Ei hätää! Deodorantin valmistaminen on helpompaa kuin leipominen!
Koska vastuullinen, muoviton deodorantti tuntuu pitkässä juoksussa kukkarossa, kehotan ainakin kokeilemaan deodorantin valmistusta itse!
Etkö ole jauhopeukalo? Ei hätää! Deodorantin valmistaminen on helpompaa kuin leipominen! Raaka-aineita ei tarvitse olla monta. Yksinkertaisimmillaan deodorantti on öljyyn sekoitettua ruokasoodaa. Näitä tarvikkeita löytyy useimmiten valmiina kodin kuiva-ainakaapissa.
Olen testannut lukuisia Zero waste -deodorantteja eri tuotemerkeiltä ja todennut, että tehokkainta, helpointa ja taloudellisinta on valmistaa dödö itse. Lisäksi olen kokeillut monenlaisia eri reseptejä valmistaa deodoranttia.
Toistaiseksi käyttööni on vakiintunut tämä todella yksinkertainen, teholtaan varma ja mutkaton ohje. Voin kokemuksesta suositella tätä myös Sinulle, ensi-deodorantiksi!
Ohje
Kookosöljyä
Ruokasoodaa
Maissitärkkelystä
Eteeristä öljyä
Valmistan tämän notkean deodorantin pieneen lasipurkkiin ja levitän sitä sormella.
Eteeristä öljyä voi käyttää oman tuoksumieltymyksen mukaan. Omat suosikkini ovat raikkaat sitronella, sitruuna sekä lime. Laitan eteeriset öljyt 50ml:n purkkiin ihan reilusti, noin 15 tippaa. Valmistan tämän notkean deodorantin pieneen lasipurkkiin ja levitän sitä sormella. En ole kirjannut määriä erikseen, koska tarkkailen tehdessäni tuotteen koostumusta. Maissitärkkelys antaa deodorantille notkeuden ja poistaa vetisyyttä. Lisäilen soodaa ja maissitärkkelystä samassa suhteessa, kunnes notkeus on sopivaa.
Tilaa eteeriset öljyt täältä! (allectra.fi)
Kokeilin aiemmin lisätä reseptiin myös aloeveraa ja teepuuöljyä. Ne hoitavat tehokkaasti ihoa. Jos niitä sattuu kaapistasi löytymään, antavat ne kivan lisän deodoranttiin!
Vinkki! Jos koet, että itse tehty deodorantti saa kainalosi ärtyisäksi, suosittelen vähentämään ruokasoodan määrää ja lisäämään maissitärkkelystä.
Toiset ovat mieltyneet lisäämään deodoranttiinsa suolaa. Itse lopetin merisuolan käyttämisen deodorantissa, kun huomasin sen tekevän kainaloistani punaiset ja kutiavat.
Miinuksia? Käsin levitettävää deodoranttia käyttäessä on joka kerta pestävä kädet saippualla, muuten tuoksu ja öljy jäävät sormiin.
Onko sinulla kokemuksia Zero Waste- deodoranteista tai deodorantin tekemisestä itse? Jaa ajatuksesi kommenteissa!
Olet nyt lukenut artikkelin: “Zero Waste deodorantit ja Tee-Se-Itse-deodorantti!”
Olet vapaa jakamaan tämän artikkelin ystävillesi!
Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Zero Waste hampaiden huolto ja Tee-Se-Itse hammastahna » (savukallio.com)