”Miks sun pitää olla noin hankala?”: Kuinka minimalismi haastaa ihmissuhteet? 5 vinkkiä avuksi muutokseen!

”Miks sun pitää olla noin hankala?”: Kuinka minimalismi haastaa ihmissuhteet? 5 vinkkiä avuksi muutokseen!

Oletko joskus kohdannut tämän arkisen haasteen minimalismin tiellä: läheisten muutosvastarinnan tai silkan piittaamattomuuden? Ei huolta, et ole yksin! Tässä artikkelissa tuon ymmärrystä sille, kuinka uudet toimintatavat vaativat kärsivällisyyttä ja aikaa. Lisäksi listaan 5 vinkkiä, joiden avulla Sinä voit edistää perheesi sopeutumista uuteen elämäntyyliin!


”Miks sun pitää olla noin hankala?”: Kuinka minimalismi haastaa ihmissuhteet? 5 vinkkiä avuksi muutokseen!


Kolme esimerkkiä oikeasta elämästä

Kerron sinulle esimerkin.

Konmaritat keittiön, tyhjennät työtasot ja järjestelet kaiken käytännöllisesti kaappeihin. Hymyilet lopputulokseesi tyytyväisenä.

Työpäivän jälkeen tulet kotiin. Kaappiin aseteltu leivänpaahdin rojottaa keskellä työtasoa ympärillään leivänmurujen armeija. Tiskit lojuvat sekaisin lavuaarin ympärillä. Tiskiharja on tiputettu sille tarkoitetusta koukusta altaaseen. Iloksesi huomaat: sentään joku on tyhjentänyt tiskikoneen! Katsot kaappeihin, jossa mikään ei ole siellä, minne ne eilen jätit. Turhaudut.

Kuulostiko tutulta? Jos ei, niin entäpä seuraava esimerkki:

Olet järjestellyt eteisen. Olet myös neuvonut kädestä pitäen muille perheenjäsenille, mikä kori on tarkoitettu hatuille, mikä hanskoille. Kenkiä varten hankit kenkäkaapin ja jokaisen laukulle asensit oman koukun seinään.

Tulet kotiin työpäivän jälkeen. Et meinaa mahtua ovesta sisään, koska vastassasi on kenkävuori. Osa takeista roikkuu märkinä, laukkuja varten tarkoitetuissa koukuissa. Osa lojuu mytyssä kenkien alla. Hanskat ja pipot on sullottu yhteen koriin. Kenkäkaapit ovat koskemattomia. Turhaudut.

Eikö vieläkään? No entäpäs tämä.

Kaikki on sievää ja sujuvaa. Tasot ovat tyhjät ja loistavat puhtauttaan.

Olet lajitellut kylpyhuoneen kaapin ja tason. Meikin poistoa varten on hankittu kestopuhdistuslappuja, joille on oma sievä korinsa. Hammastahnat ja –harjat ovat niitä varten tarkoitetuilla paikoilla, samoin hiusharjat ja pompulat. Kaikki on sievää ja sujuvaa. Tasot ovat tyhjät ja loistavat puhtauttaan.

Tulet työpäivän jälkeen kylpyhuoneeseen. Tasolla rojottaa hammasharjat pitkin pituuttaan jättäen jälkeensä hammastahnavanoja. Eiliset kestomeikinpoistolaput löytyvät roskakorista ja saippua-putelit seisovat uhmakkaana pesualtaan reunalla. Turhaudut.


Olet lukemassa artikkelia:

”Miks sun pitää olla noin hankala?”: Kuinka minimalismi haastaa ihmissuhteet? 5 vinkkiä avuksi muutokseen!


Mitä sä rageet? Mikset vois olla normaali?

”Mitä sä rageet?”

”Miks sun pitää olla noin tarkka?”

”Mikset vois olla normaali?”

”Sä vaadit ihan liikaa!”

”Ei tossa oo mitään järkee!”

”Toi hankaloittaa meidän elämää!”

”Eiks me voitais ostaa sitä normaalia, mitä ennenkin?”

”Toi on hirveän työlästä!”

”Ei muissakaan perheissä…

Nämä kommentit ovat tuttuja taloudessa, jossa yksi on innostunut minimalismista, mutta muut elävät vielä totutteluvaihetta. Tämä voi aiheuttaa minimalistissa turhautumista ja halua luovuttaa.

Uusien tapojen opetteleminen vaatii satoja toistoja!

Minimalistin on hyvä muistaa, että jokainen tarvitsee muutosprosessiin oman aikansa. Uusien tapojen opetteleminen vaatii satoja toistoja! Muistuttelut ja oma esimerkki ovat parhaita tapoja nopeuttaa uusien käytäntöjen sisäänajoa.

Lopulta, kun minimalismin hyödyt alkavat näkyä perheen arjessa, muutkin perheenjäsenet lämpenevät. Asiat ovat helpommin omaksuttavia, kun ne voi todeta toimiviksi henkilökohtaisella tasolla.


Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Mitkä arvot tuotevalintojasi ohjaavat? Näin listaat omat minimalistin arvosi!


 

Ole johdonmukainen. Tee, kuten opetat! Älä lipsu. Alkuvaihe vaatii jämäkkyyttä.

Tässä 5 vinkkiä Sinulle, joka kamppailet muutosvastarinnan kourissa olevien perheenjäsenten kanssa:

  1. Neuvo kädestä pitäen, kuinka nämä asiat konkreettisesti tehdään.
  2. Ole johdonmukainen. Tee, kuten opetat! Älä lipsu. Alkuvaihe vaatii jämäkkyyttä. Älä tyydy jälkien korjaajaksi. Vaadi sitoutumista yhtä lailla itseltäsi kuin toisilta.
  3. Perustele uudet tavat. Kerro ympäristövaikutuksista ja vastuullisuudesta. Näytä aiheeseen liittyviä videoita. Vieraile kierrätyskeskuksessa tai jätteenlajittelukeskuksessa näyttääksesi, miksi toimimme näin.
  4. Kannusta! Kieltojen sijaan kannusta. Huomaa hyvä ja varo negatiivista ilmaisutapaa. Ei näin: ”Taas sinä jätät nämä tähän!” vaan näin: ”Muistatkos, mihin tämä tavara kuuluu? Uskon, että pystyt siihen!”
  5. Tarjoa vaikuttamisen mahdollisuus! Haasta. Luo keskustelua. Kerro, minkä koet haastavaksi taloudessanne ja kysy ratkaisuideoita myös muilta. Lupaa palkinto, mikäli haaste voitetaan! Esimerkki: 6 kuukautta ilman talouspaperia –haaste. Korvaa talouspaperit pikkupyyhkeillä. Merkitse kalenteriin päivämäärä. Lupaa, että mikäli haasteen loputtua perheenjäsenet vielä vastustavat uutta tapaa, palataan takaisin vanhaan.

Onko sinun mielessäsi lisää vinkkejä? Kommentoi alle!

Tsemppiä ja kärsivällisyyttä muutosvastarinnan täyteiseen arkeen


Olet nyt lukenut artikkelin: ”Miks sun pitää olla noin hankala?”: Kuinka minimalismi haastaa ihmissuhteet? 5 vinkkiä avuksi muutokseen!”

Saattaisit pitää myös: Lahjoja ostavat sukulaiset -minimalistin painajainen? 4 vinkkiä avuksesi!


 

Savukallion Bloggaaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.