5 timanttista oivallusta minimalistiseen sisustukseen

5 timanttista oivallusta minimalistiseen sisustukseen

Yksinkertainen ja helppo koti on monen minimalistin ihanne. Kun tavaraa on vain vähän, aikaa jää enemmän kallisarvoisiin asioihin. Muutos ei kuitenkaan aina tapahdu nopeasti eikä kivutta. Tässä artikkelissa kerron sinulle oman karsimisrupeamani taustoista ja jaan viisi timanttista oivallusta, jotka olen tehnyt matkalla kohti minimalistista sisustusta. Löydätkö niistä jotakin tuttua?


Olet lukemassa artikkelia: 5 timanttista oivallusta minimalistiseen sisustukseen


5 timanttista oivallusta minimalistiseen sisustukseen

Neljän vuoden karsimisrupeama

Olen entinen maximalisti ja sisustus-holisti. Olen lapsesta saakka ollut kokeilunhaluinen sisustuksen suhteen. Kun aloitin polkuni minimalistina vuonna 2020, starttasi myös matkani kohti vähenevää tavaramäärää ja yksinkertaisempaa sisustusta. Viimeisimmän muuton jälkeen, nelisen kuukautta sitten, käynnistyi karsimisen loppufinaali. Nyt voin sanoa asuvani kodissa, jossa:

  • tiedän, mitä omistan
  • en hukkaa tavaroitani, sillä kaikella on paikka
  • en omista sellaista, mitä en käytä

Neljän vuoden karsimisrupeaman päätteeksi olen valmis jakamaan Sinulle muutamia oivalluksiani, jotka ovat olleet avainasemassa minimalistisen sisustuksen luomisessa. Haluan huomauttaa, että lopputulos ei ole syntynyt kädenkäänteessä, vaan lukuisten karsimiskierrosten tuloksena ja monenlaisia luopumisen tuskan tunteita käsittelemällä.

Muutama vinkki muutostyöhön

Se mihin silmä tottuu, siitä mieli pitää tiukasti kiinni

Kodikkuus tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Suurin pelko, joka minimalistiseen sisustukseen liittyy, on persoonallisuuden ja viihtyisyyden kadottaminen. Tuo ei kuitenkaan voisi olla kauempana totuudesta! Sitä mukaa kun silmä alkaa tottua yksinkertaisempaan sisustukseen, muuttuvat hiljalleen myös ajatukset ja kauneuskäsitykset.

Loppujen lopuksi viihtyisyys syntyy ihan muista tekijöistä, kuin materiasta. Se syntyy ilosta, rauhasta ja rakkaudesta!


mainos alkaa tästä

mainos loppuu tähän


Se mihin ihmisen silmä tottuu, siitä mieli pitää tiukasti kiinni. Miksi? Uskon syyn olevan hyvinkin inhimillinen: ihmislaji kokee kaikenlaisen muutoksen uhkaavana, koska se järkyttää sisäistä turvallisuuden tunnetta. Lohdutuksen sanana kuitenkin tämä: silmä tottuu uuteen. Anna sille aikaa, niin muutoksesta tulee pian uusi normaali.

Ole kotisi suhteen rohkea, utelias ja kokeellinen!  Loppujen lopuksi viihtyisyys syntyy ihan muista tekijöistä, kuin materiasta. Se syntyy ilosta, rauhasta ja rakkaudesta! Toisinaan nuo ainesosat ovat hukassa kaiken tavaramäärän alla. Minimalismissa sinulla ei ole siis mitään menetettävää, mutta palkinto jonka voit saada, on ylitsevuotavainen!


Olet lukemassa artikkelia: 5 timanttista oivallusta minimalistiseen sisustukseen

Sinua saattaisi kiinnostaa myös: ´Serious Question´ kaikille minimalisteille: Voiko karsiminen mennä överiksi? » (savukallio.com)


5 timanttista oivallusta minimalistisen sisustuksen luomiseen

1. Mitä vähemmän tekstiilejä, sen helpompaa siivoamista

Omistamani torkkupeitot ovat samalla myös sängyn päiväpeittoja.

5 timanttista oivallusta minimalistiseen sisustukseen

Tekstiilit keräävät pölyä ja niiden tomuttaminen, imuroiminen, peseminen sekä huoltaminen vievät runsain mitoin aikaa. Tekstiilien vähentäminen sisustuksessa vaikuttaakin huimasti kodin puhtaanapitoon ja selkeänpään yleisilmeeseen.

Yleisesti ottaen tavoitteeni minimalismissa on, että tavaralla täytyy olla oikeutus olla olemassa.

Yleisesti ottaen tavoitteeni minimalismissa on, että tavaralla täytyy olla oikeutus olla olemassa. Tarkoitan sillä tätä: tavaralla on kunnia asustella kodissani vain siinä tapauksessa, että sillä on enemmän kuin yksi käyttötarkoitus. Tämän johdosta minimalistisessa kodissani on tapahtunut sisustusnormien radikaalia kyseenalaistamista. Tästä on seurannut seuraavia muutoksia:

  • en omista enää mattoja, ainoastaan kynnysmaton
  • verhoja käytän vain makuuhuoneissa
  • omistan vain yhden koristetyynyn
  • omistamani torkkupeitot toimivat samalla myös sängynpeittona
  • sängynpeittoja ei välttämättä tarvitse lainkaan, jos pussilakanat ja tyynyliinat ovat yksinkertaisia, ajattomia ja katseenkestäviä
  • vierastyynyjä voi tarpeen mukaan käyttää sohva-/koristetyynyjen asemasta

mainos alkaa tästä

mainos loppuu tähän


En siis omista erillisiä päiväpeitteitä, koska niillä on vain yksi käyttötarkoitus, toisin kuin vilteillä, joilla on useita käyttötarkoituksia. Sama pätee tyynyihin: nukkumatyyny yksivärisellä tyynyliinalla ajaa tarvittaessa koristetyynyn asemaa. Hyvä puoli tässä on se, että esimerkiksi vierastyynyt eivät vie kaapissa säilytystilaa, kun ne käytön ulkopuolella toimittavat vaikkapa sohvatyynyn virkaa.

Makuuhuoneessani on pimennysverhot, jolloin niillä on selkeä käyttötarkoitus: lisätä yöunen laatua. Esimerkiksi keittiössä tällaista erillistä tarvetta ei ole, jolloin keittiöni ikkuna jäi kokonaan ilman verhoja.

Huomaathan, että asun kerrostalossa, joten lisälämmön vuoksi mattoja ja verhoja ei tarvitse käyttää. Jos asuisin vaikkapa maalla vetoisassa rintamamiestalossa, saattaisin ajatella mattojen ja verhojen tarpeellisuudesta tyystin toisin! Lisäksi kaikissa asuntoni ikkunoissa on sälekaihtimet, joten en tarvitse verhoja auringon häikäisyn ehkäisemiseksi tai näkösuojan vuoksi.

2. Rajoita koristeita, sillä ne keräävät pölyä ja luovat visuaalista hälinää

Minimalismin syvennyttyä olen alkanut luopua monenlaisista vannoutuneista mielipiteistä, kuten vaikkapa koriste-esineiden tärkeydestä.

Vielä pari vuotta sitten en uskonut koskaan olevani valmis luopumaan koristeista. Enkä ole tyystin nytkään. Kuitenkin, koristeiden karsiminen on oleellinen tekijä seesteisen ja palauttavan tilan luomiseksi.

Olen valinnut omaan olohuoneeseen viisi rakkainta koriste-esinettä, jotka ovat muistoja mukavilta matkoilta. Keittiössä niitä on kaksi ja eteisessä yksi. Lisäksi 70-neliöistä asuntoani koristaa viisi huonekasvia, tekokasveja, peilejä, kiviä, linnunsulkia, käpyjä ja kaksi taulua.

Ajattelen koriste-esineistä niin, että ne ovat muuttuvia, ei niinkään stabiileja. Niiden paikkaa voi vaihdella, jos kaipaa muutosta. Tarvittaessa osan niistä voi myös ekologisesti korvata toisella, kuten vaikkapa luonnosta kerätyt kävyt, kivet ja simpukat.


mainos alkaa tästä

mainos loppuu tähän


Olen kuullut paljon puolustuspuheita siitä, kuinka koriste-esineet ovat luovuttamattoman tärkeitä, sillä niillä on esteettinen merkitys kodissa. Monet pelkäävät, että jos koriste-esineet poistetaan, kodikkuus ja persoonallisuus häviävät. En käy sitä kiistämään, joskin myönnän, että minimalismin syvennyttyä olen alkanut luopua monenlaisista vannoutuneista mielipiteistä, kuten vaikkapa koriste-esineiden tärkeydestä. Tämä on käynyt ihan luonnostaan, ilman tietoista päätöstä.

Mielestäni pelko kodin muuttumisesta epäkodikkaaksi on täysin turha tästäkin syystä: ilman varsinaisia koristeitakin kodeissa on paljon sellaista, joka tuo sinne viihtyvyyttä ja persoonallista ilmettä. Esimerkiksi erilaiset valaisimet, huonekalut, käyttöesineet ja huonekasvit.


Olet lukemassa artikkelia: 5 timanttista oivallusta minimalistiseen sisustukseen

Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Tiedätkö tehokkaimman keinon karsia tavaraa? » (savukallio.com)


3. Sisusta huoletta peileillä, sillä ne lisäävät massiivisesti tilan tuntua

Itsestään seisovat irtopeilit ovat käteviä, jos asut vuokra-asunnossa tai asumisoikeusasunnossa, kuten minä.

Jos minun täytyisi luopua koristeista ja saisin pitää vain tietyt tavarat, pitäisin peilit. Peilit luovat pieneen asuntoon avaruuden tuntua, tuplaavat valon määrän sekä peilaavat luontoa ja muita kauniita asioita. Peilipinta itsessään on siis jo sisustuselementti!

Itsestään seisovissa irtopeileissä on se hyvä puoli, että vaihtamalla niiden paikkaa saat erilaisia tunnelmia sisustukseesi. Itselläni on seinää vasten nojaavia irtopeilejä kylpyhuoneessa, olohuoneessa ja molemmissa makuuhuoneissa. Keittiössä peilit on kiinnitetty tilanpuutteen vuoksi seinälle.


mainos alkaa tästä

mainos loppuu tähän


Itsestään seisovat irtopeilit ovat käteviä erityisesti, jos asut vuokra-asunnossa tai asumisoikeusasunnossa, kuten minä. Yritän nimittäin välttää reikien tekemistä seiniin. Edellisessä omistusasunnossa minulla oli kiinteitä peilejä ja kiintokalustepeilejä. Esimerkiksi toisen makuuhuoneeni seinä oli lattiasta kattoon kokonaan peiliovikaapistoa. Rakastin sitä.

4. Arjessa tarvittavilla tavaroilla on oikeutus asua näkyvällä paikalla

Minulle aika on nimenomaan se, jota minimalistina haluan pyhittää prioriteettilistallani ykköseksi, ihan mikrotasollakin.

5 timanttista oivallusta minimalistiseen sisustukseen

Yksi iso muutos ajattelutavassani on ollut se, että aiemmin olen hahmotellut minimalismia tavaroiden piilottamisen tai konmarittamisen kautta. Että kodista saa yksinkertaisemman, kun tavarat piilotetaan säilytysjärjestelmiin, laatikoihin, lokeroihin, koreihin, rasioihin ja hyllyihin. Olen kuitenkin huomannut, että jos säilytän tarpeellisia tavaroita “monen mutkan takana”, ne jäävät joko helposti käyttämättä, tai niiden esiin kaivamiseen ja takaisin laittoon kuluu kohtuuttoman paljon aikaa. Minulle aika on nimenomaan se, jota minimalistina haluan pyhittää prioriteettilistallani ykköseksi, ihan mikrotasollakin.

Kun tavaraa on sopivasti, säilytysjärjestelmät käyvät tarpeettomiksi. Niitä ei tarvita, koska kiintokalusteiden säilytystilat riittävät mainiosti. Hyllyillä on tilaa ja väljyyttä. Kaapin sisällön näkee yhdellä silmäyksellä ilman tavaroiden siirtelyä, kaivamista tai poissiirtämistä.


mainos alkaa tästä

mainos loppuu tähän


Esimerkkejä arjen tavaroista, joita pidän mielelläni käden ulottuvilla, eli näkyvillä:

  • avaimet
  • joogatiilet
  • joogamatto
  • jumppakeppi
  • tiskiharja  ja -aine
  • käyttövaatteet (rekissä kylpyhuoneessa)
  • korut (kylpyhuoneen pyyhekoukuissa)

Kun kauniit käyttöesineet ovat näkyvillä, ne toimivat koristeiden asemasta. Ainut ero on siinä, että näillä esineillä on oikeutus olla kodissani, sillä niillä on käyttötarkoitus!

5. Vähemmän huonekaluja, enemmän elämää!

Vähenisikö elämässäni jokin, jos luopuisin siitä?

5 timanttista oivallusta minimalistiseen sisustukseen

Huonekalujen vähentäminen ei ole itseisarvo, mutta ei myöskään huonekalujen säilyttäminen. Minimalistina kyseenalaistan huonekalujen oikeutuksen olla kotonani. Seuraavista kysymyksistä on ollut minulle apua: Onko se tarpeellinen? Käytetäänkö sitä? Vähenisikö elämässäni jokin, jos luopuisin siitä? Montako käyttötarkoitusta sillä on? Mikä on sen käyttöprosentti suhteessa kaikkiin kodin huonekaluihin?

Edellisen muuton jälkeen huomasin kouriintuntuvasti sen, kuinka vähentämällä huonekaluja tein enemmän tilaa elämälle. Tykkään tehdä päivittäin pilates-harjoituksia, pyörittää hulavannetta, jumpata jumppakepillä, taiteilla lattialla, leikellä ompelukaavoja ja jopa tanssia. Kaikki tämä olisi mahdotonta, jos kodissani olisi massiivinen sohvapöytä, useita tilaa vieviä sohvia tai mattoja. Lattiatila kunniaan!


Kiinnostaisiko sinua majoittua minimalistiseen kotiini? Vuokraan yhtä huonetta Airbnb:n kautta!

Tutustu lisää tästä: Hiljaisen työskentelyn huone minimalistin kodissa


Millaisia vinkkejä sinulla on minimalistiseen sisustukseen? Jaa ajatuksesi kommenteissa!


Olet nyt lukenut artikkelin: 5 timanttista oivallusta minimalistiseen sisustukseen

Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Voiko minimalismi toimia lääkkeenä ostoriippuvuuteen? 7 neuvoa Sinulle! » (savukallio.com)


 

 

Savukallion Bloggaaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.