Minimalistin pyykkirutiinit ovat läsnäoleva mindfulness-harjoitus! Itse tehty pyykkipulveri ja huuhtelu-etikka. Kokemuksia pesupähkinöistä.

Minimalistin pyykkirutiinit ovat läsnäoleva mindfulness-harjoitus! Itse tehty pyykkipulveri ja huuhtelu-etikka. Kokemuksia pesupähkinöistä.

Minimalistin pyykkirutiinit ovat läsnäoleva mindfulness-harjoitus!

Pyykinhuolto on parhaimmillaan ekologista, taloudellista ja läsnäolevaa. Minimalismin myötä pyykin määrä vähenee luonnostaan. Valveutunut kuluttaja tietää, mistä oma pyykkiaine koostuu.

Tässä artikkelissa jaan ohjeen itse tehtyyn pyykinpesupulveriin sekä pyykkietikkaan. Kerron myös pesupähkinän lyömättömistä eduista. Artikkelin lopussa listaan viisi minimalistin pyykkirutiinia, jotka helpottavat arvojesi mukaista pyykkihuoltoa.

Minimalistin pyykkirutiinit ovat läsnäoleva mindfulness-harjoitus!


Tämä artikkeli sisältää kaupallista mainosyhteistyötä. Toisin sanoen klikkaamalla linkkiä tai ostamalla tuotteen linkin kautta, tuet blogini kehitystä.


Itse tehty pyykkiaine -mitä järkeä siinä on?

Minulta kysytään usein, mitä järkeä on tehdä pyykkiaineensa itse. Hyviä, ekologisia pyykkiaineitahan saa kaupasta suhteellisen edullisesti.

 

Tee-se-itse pyykinpesupulveri

1,5dl ruokasoodaa

1dl itse tehtyä pesusoodaa

1dl epsom-suolaa (tai hienoa merisuolaa, tai näiden sekoitusta)

2,5dl raastettua valkoista marseille-saippuaa/ siivoussaippuaa

(1-2rkl raastettua sappisaippuaa)

Annostelu: Yleensä yksi ruokalusikallinen riittää, riippuen pyykin määrästä ja likaisuudesta. Tummalle pyykille laitan vähemmän.

Tee-se-itse pyykkietikka

2,5dl väkiviinietikkaa

2,5dl vettä

15-20 tippaa eteeristä öljyä

Mitä tulee toimiviin, aidosti arkeen istuviin, minimalistisiin rutiineihin, niin uskon yksinkertaisuuteen. Reseptit eivät saa olla turhan monimutkaisia.

Kokemuksia ja vinkkejä itse tehdystä pyykkipulverista

Mitä tulee toimiviin, aidosti arkeen istuviin, minimalistisiin rutiineihin, niin uskon yksinkertaisuuteen. Reseptit eivät saa olla turhan monimutkaisia. Ainesosien tulee olla helposti saatavilla, mielellään lähikaupan hyllyltä. Tällöin niiden hankinta ei aiheuta turhaan logistisia kuluja tai vie aikaa.

Joudun usein painimaan arvoristiriidan välillä: valitsenko muovittoman ja ekologisen zero waste -vaihtoehdon netistä vai ostanko muovia sisältävän, vähemmän ekologisen tuotteen lähikaupasta. Harmillisen usein täydellistä vaihtoehtoa ei ole; joudun usein tyytymään kompromissi-ratkaisuun.


Olet lukemassa artikkelia: “Minimalistin pyykkirutiinit ovat parhaimmillaan läsnäoleva mindfulness -harjoitus!”

Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Mitkä arvot tuotevalintojasi ohjaavat? Näin listaat omat minimalistin arvosi! » Savukallion Bloggaaja


Marseille-saippua vai siivoussaippua?

Saippua on yksi näistä tuotteista, joiden kohdalla joudun usein tekemään kompromissiratkaisun. Lähikaupan marseillesaippua ei ole tyypillisesti ekologisin vaihtoehto, koska se sisältää synteettisiä ainesosia. Ekologisuudeltaan paljon kiistelty palmuöljy on usein päänvaiva saippuoissa, myös lähikaupan marseillesaippuassa.

Kaiken kaikkiaan marseillesaippua on joidenkin mielestä liian rasvaista peruspyykille. Parempi vaihtoehto peruspyykille onkin siivoussaippua. Se on tosin kalliimpaa ja sitä joutuu tilaamaan netistä. Jos olen tekemässä isompaa verkkokauppatilausta, tilaan siinä ohessa myös aitoa marseillesaippuaa tai siivoussaippuaa. Mutta jos tarvitsen vain yhden palan, noudan lähikaupan hyllyltä synteettisen marseillesaippuan.


Tästä linkistä pääset tilaamaan aitoa valkoista marseillesaippuaa: Aito marseillesaippua (Inessa.fi)


Pesuaineessa saippua hoitaa tärkeää tehtävää: se toimii tensidinä, eli varsinaisena puhdistajana. Marseille-saippua on erittäin rasvaista ja siinä piilee muutama vaara. Jos konetta pestään liian alhaisissa lämpötiloissa tai liian lyhyillä huuhteluilla, marseillesaippua alkaa pakkaantua pesukoneeseen ja pyykkeihin ohueksi kalvoksi. Marseillesaippua soveltuukin parhaiten villalle ja silkille. Jos oma pyykkisi on pääsääntöisesti jotakin muuta kuitua, suosittelen ehdottomasti siivoussaippuaa. Oma vaatekaappini koostuu pääasiassa merinovillavaatteista, joten en ole kokenut asiaa ongelmaksi. Pesukoneen puhdistan säännöllisesti sitruunahapolla.

Itse tehdyssä pyykkipulverissa suurin vaiva lienee saippuan raastaminen. Ainakin marseille-saippuaa saa tilattua netistä myös valmiiksi raastettuna, mutta se on kallista. Itse saan pesuaineen teosta mielihyvää, koska silloin touhuan minulle tärkeiden arvojen äärellä. En siis koe, että pesuaineen tekemisestä olisi minulle erityistä vaivaa.

Minimalistin pyykkirutiinit ovat läsnäoleva mindfulness-harjoitus!
Itse tehtyä pesupulveria

Itse saan pesuaineen teosta mielihyvää, koska silloin touhuan minulle tärkeiden arvojen äärellä. En siis koe, että pesuaineen tekemisestä olisi erityistä vaivaa.

Suolan valinta

Käytin pyykkipulverissa aluksi hienoa merisuolaa, koska sitä löytyi lähikaupasta. Olen kuullut, että suositumpaa on käyttää epsom-suolaa. Sain epsom-suolaa lahjaksi, jonka ansiosta aloin käyttää sitä. En ole juurikaan huomannut pesutuloksessa eroa. Olen kuullut, että epsom-suolaa voisi löytyä apteekeista, mutta en ole selvittänyt vielä oman kyläni tarjontaa. Verkkokaupoista sitä toki löytyy. Olen kuullut, että tehokas vaihtoehto voisi olla myös suola-yhdistelmä. Tällöin epsom-suolan osuus voisi olla 3/4 ja merisuolan 1/4.

Ruokasooda ja itse tehty pesusooda

Pesusoodaa on helppo tehdä itse kotiuunissa: laita uuninpellille parin sentin kerros soodaa ja paista 200-asteessa noin tunti.

Pyykinpesuaineessa tarvitaan sekä ruokasoodaa että pesusoodaa. Ruokasooda on happamuudeltaan lähes neutraalia ja se on miedompaa kuin pesusooda. Pesusooda on emäksisempää. Se tehoaa paremmin likaan ja rasvaan sekä valkaisee enemmän. Jos peset lähinnä vain valkoista pyykkiä, suosittelen lisäämään pesusoodan määrää. Jos taas lähinnä tummaa pyykkiä, suosittelen lisäämään ruokasoodan määrää. Oma ohjeeni on toiminut parhaiten kirjopyykille.

Pesusoodaa on helppo tehdä itse kotiuunissa: laita uuninpellille parin sentin kerros soodaa ja paista 200-asteessa noin tunti. Teen itse kerralla ison määrän, joskus jopa kaksi pellillistä. Näin minulla riittää pesusoodaa pitkäksi aikaa. Pesusoodaa voi myös tilata netistä, mutta se on kallista.

Soodaa olen tilannut 5-kilon pusseissa Makeistukusta. Tämä siksi, että se on edullista ja pakattu arvojeni mukaisesti kierrätettävään kartonkipussiin. Kertaerä riittää reilun vuoden tarpeisiin. Samalla tavalla olen tilannut Makeistukusta sitruunahappoa 5-kilon paperipussissa. Itse tehty pesuaine vaatii, että pesukone pestään säännöllisesti sitruunahapolla: laitan sekä rumpuun että pesuaineannostelijaan reilusti sitruunahappoa ja pesen 90-asteen pitkällä ohjelmalla. Tämän jälkeen pesen koneen vielä tyhjänä, lyhyellä ohjelmalla.

Itse tehty pesuaine vaatii, että pesukone pestään säännöllisesti sitruunahapolla: laitan sekä rumpuun että pesuaineannostelijaan reilusti sitruunahappoa ja pesen 90-asteen pitkällä ohjelmalla. Tämän jälkeen pesen koneen vielä tyhjänä, lyhyellä ohjelmalla.

Sappisaippua on vaikeiden tahrojen ihme-aine

Sappisaippua on ekologinen ja biohajoava vaikeiden tahrojen ihmeaine, joten lisään sitä pyykkipulveriin pesutehon parantamiseksi. Sappisaippua ei kuitenkaan ole vegaanien paras valinta, koska se sisältää naudan sappea. Zero waste -unelma tämä palasaippua kuitenkin on, sillä se on pakattu kartonkiin ja sitä saa kätevästi lähikaupasta.

Pesuteho ja tuoksut

En ole huomannut eroa itse tehdyn ja kaupasta ostetun pesuaineen pesutehossa.

Toisaalta, olen alkanut kiinnittää tarkemmin huomiota tahrojen esikäsittelyyn: poistan tahrat sappisaippualla ennen pesua. Valkoisista puuvillapaidoista olen alkanut luopua hiljalleen, koska itse tehty deodorantti yhdistettynä itse tehtyyn pyykinpesuaineeseen ei poista paitojen keltaisia kainalotahroja yhtä tehokkaasti, kuin kaupan myrkyt (toki sitruuna-pesusooda/sappisaippua-täsmähoito toimii niihin yllättävän hyvin!).

Itse tehty pyykkipulveri sopii myös atoopikoille ja allergisille ja eliminoi tämän päivän kemikaalituoksuähkyä.

Valmispesuaineissa on hillittömän paljon synteettistä tuoksua. Itsetehdyllä pyykkipulverilla pyykki ei siksi tuoksu äkkiseltään yhtä raikkaalta. Onkin tärkeää, että pyykkiä kuivatetaan mahdollisuuksien mukaan pihalla (edes toisinaan), märkää pyykkiä ei seisoteta rummussa pesun jälkeen ja että pyykkikonetta raikastetaan säännöllisesti sitruunahapolla.

Pesuaineen tekoon minulla menee noin 15 minuuttia. Se on lyhyempi aika, joka minulla kuluisi, mikäli lähtisin ostamaan kaupasta pesuainetta.

Teen itse pesuainetta yllä olevan ohjeen mukaisesti (eli melko pienen määrän), ja se riittää noin 2-3 viikoksi. Yleensä hankin tarvikkeita pesuaineen tekoon isomman määrän kerralla, joten siitäkään ei ole päänvaivaa.

Kokemuksia ja vinkkejä itse tehdystä pyykkietikasta

Pyykkietikka raikastaa pyykin, poistaa vaatteista hajuja ja sähköisyyttä sekä pehmentää tekstiilit.

Pyykkietikan teko on niin helppoa ja edullista, että huvittuneena muistelen sitä, kuinka joskus viitsinkään kantaa litratolkulla huuhteluainetta kaupasta! Viiden litran kanisterin pyykkietikkaa saa alle kuudella eurolla marketista, kun valitsee säästöpakkauksen. Eteerisiä öljyjä olen joutunut tilaamaan netistä. Tilaan aina kerralla isomman satsin pienentääkseni logistiikan aiheuttamia päästöjä.

Eteeristen öljyjen ihanat tuoksut!

Itse olen mieltynyt pyykkietikan tuoksuissa eniten laventeliin ja sitronellaan. Myös lime ja sitruuna ovat tuoksuina ihanan raikkaita.

Eteerisissä öljyissä on isoja hintaeroja, joten kannattaa käyttää aikaansa vertailuun. Uudet suosikkini ovat “Now” eteeriset öljyt, joita saa isommissa 30ml pakkauksissa ja hinta on saman verran, kuin useimmissa 10ml:n pullossa.

Itse teen pyykkietikan korkilliseen vanhaan lasipulloon ja annostelen sitä reippaan lorauksen. Pyykkietikka raikastaa pyykin, poistaa vaatteista hajuja ja sähköisyyttä sekä pehmentää tekstiilit.


Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Eroon pyykkivuoresta merinovillan avulla! Viisi lyömätöntä ominaisuutta ja sudenkuopat. » Savukallion Bloggaaja


Pesupähkinät

Pesupähkinät ovat ympäristöystävällinen ja eettinen valinta. Ne ovat biohajoava luonnontuote, joka sopii myös allergikoille ja on sekä tehokas että riittoisa.

Minimalistin pyykkirutiinit ovat läsnäoleva mindfulness-harjoitus!
Pesupähkinöitä

Löysin vastikään kaappieni kätköistä yli 10 vuotta vanhoja, lahjaksi saatuja ja käyttämättömäksi jääneitä pesupähkinöitä.

Jostakin kummallisesta syystä en ole niitä aiemmin kokeillut.

Olen nyt pessyt 3 koneellista pyykkiä pesupähkinöillä ja vaikuttunut niiden tehosta!

Ne on ilokseni pakattu zero waste-henkisesti kartonkiin. Nähtäväksi jää, siirrynkö tulevaisuudessa pyykinpesussa kokonaan niihin.

Kuoret laitetaan kangaspussiin pyykin mukana. Pyykkiin saa ohjeen mukaan tuoksua, kun lisää pähkinöihin muutaman tipan eteeristä öljyä. Valkopyykkiin voi lisätä mukaan soodaa. Käytetyt kuoret maatuvat biojätteen mukana.

Pesupähkinöitä keittämällä saa myös oivallista siivousainetta!

Pesupähkinöitä keittämällä saa myös oivallista siivousainetta, jota olen käyttänyt keittiön tasoihin hyvällä menestyksellä. Tuoteselosteen mukaan tätä pesunestettä voisi käyttää myös tiskikoneeseen, ikkunanpesuaineena sekä hiusten ja vartalon pesuun, mutta näistä ei ainakaan vielä ole omakohtaista kokemusta.

Pesupähkinäpuiden kasvatus on eettistä ja ekologista!

Pesupähkinäpuu sitoo maaperää ja suojaa siten eroosiolta. Pähkinöiden kerääminen ei vaadi puiden kaatamista, sillä se kerätään puun kuoresta. Parhaimmillaan pesupähkinäpuu tuottaa satoa jopa 200-300kg vuodessa jopa 90-vuoden ajan.

Pesupähkinät ovat elävästä metsästä peräisin oleva alkutuote.

Niiden tuotanto, toisin kuin teollisesti valmistettujen pesuaineiden, vie erittäin vähän energiaa ja muita luonnonvaroja. Tuotanto ei vaadi raskasta, luontoa kuormittavaa infrastruktuuria. Keräämis- ja käsittelyvaihe työllistää lisäksi paikallisia ihmisiä. Intiassa ja Nepalissa pesupähkinöitä on käytetty jo vuosisatojen ajan pyykinpesuun ja henkilökohtaisen hygienian hoitoon. Tuotanto kunnioittaa ja tukee vanhoja perinteitä ja paikallista kulttuuria, jossa elanto ei synny metsiä hakkaamalla, vaan niistä huolta pitäen (Lähde: Samu-pesupähkinöiden pakkausseloste).

Minimalistin pyykkirutiinit ovat läsnäoleva mindfulness-harjoitus!
Minimalistin pyykkirutiinit ovat läsnäoleva mindfulness-harjoitus!

Olet lukemassa artikkelia: “Minimalistin pyykkirutiinit ovat parhaimmillaan läsnäoleva mindfulness -harjoitus!”


Minimalistin pyykkirutiinit (pesu)pähkinänkuoressa

Minimalistin pyykkirutiinit ovat läsnäoleva mindfulness-harjoitus!

Käsinpesu on mieltä ja kehoa hoitava mindfulness-harjoitus, joka kiinnittää tunnetasolla vaatteeseen: saa arvostamaan sitä ja olemaan siitä kiitollinen.

1. Pese pyykkejä vain, kun niissä on tahroja tai ne haisevat

  • eli kun tuuletus tai höyrytys eivät vie hajua pois
  • Vinkki! Etikka-vesiliuosta sumuttamalla voi myös raikastaa vaatteen (1 osa vettä, 1 osa etikkaa, muutama tippa eteeristä öljyä)

2. Omista vaatteita kohtuullinen määrä 

  • omista vain, mitä käytät!

3. Suosi materiaaleja, joita ei tarvitse pestä usein

  • merinovilla ja kasmir: niille riittää usein pelkkä tuuletus, sillä villa puhdistaa itse itseään. Ole tarkka, ettei kankaan joukkoon ole sotkettu keinokuitua, joka blokkaa villan parhaat ominaisuudet. Itse suosin tämän vuoksi 100% villaa

4. Käsinpese erityiset materiaalit, kuten silkki, merinovilla, villa ja kasmir 

  • käsinpesuaineena olen käyttänyt marseillesaippuaa ja koville tahroille sappisaippuaa
  • käsinpesu säästää vaatetta ja tekee vaatteesta pörheän ja erityisen hyväntuoksuisen
  • käsinpesu on mieltä ja kehoa hoitava mindfulness-harjoitus, joka kiinnittää tunnetasolla vaatteeseen: saa arvostamaan sitä ja olemaan siitä kiitollinen

5. Huolla vaatteitasi rakkaudella

  • tuuleta
  • höyrytä
  • poista nukka nypynpoistokoneella tai -kammalla/harjalla (kuvassa Singerin nukanpoistokone, joka on pelastanut monet vaatteeni!)
  • poista tahrat tuoreeltaan
  • käytä, sillä vaate on tehty käytettäväksi! Kierrätä vaatteet, joita et käytä.
Singer-nukanpoistaja on merinovaatteiden pelastus!
Minimalistin pyykkirutiinit ovat läsnäoleva mindfulness-harjoitus!

Mökkipyykille!

Minimalistin pyykkirutiinit ovat läsnäoloa ja mindfulnessia! Savukalliossa käsinpesu on tuttua, jos vietän pitempiä aikoja mökillä. Mikään ei voita marseillesaippualla, vadillisessa järvivettä pestyjä, raikkaassa luontoilmassa kuivattuja käsinpestyjä pyykkejä!
Jonkin lähteen mukana marseillesaippua biohajoaa 28 päivässä. Olisi kiintoisaa tietää, kuinka tämä pärjää vertailukelpoisuudellaan esimerkiksi perinteiselle mäntysaippualle, joka on tunnettu erinomaisesta biohajoavuudestaan.

Millaisia vinkkejä ja kokemuksia sinulla on ekologisesta pyykkihuollosta? Jaa ajatuksesi kommentteihin!

Ekologisia pyykkipäiviä!

 

 

Savukallion Bloggaaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.