Zero Waste meikit ja kasvojen puhdistus

Zero Waste meikit ja kasvojen puhdistus

Millaisia vaihtoehtoja on tarjolla, jos haluaa vähentää muovi- ja sekajätettä meikissä sekä meikinpuhdistuksessa?


Artikkeli sisältää tuotesijoittelua ja kaupallista yhteistyötä (linkit: allectra.fi)


Mikä ihmeen Zero Waste?

Zero Waste on ajattelutapa, joka kannustaa vähentämään jätettä ja tavoittelemaan elämäntapaa, josta jätettä ei synny. Jätteellä tarkoitetaan kaikkea, mitä ei voi kierrättää ja joka päätyy lopulta poltettavaksi – siis sekajätettä ja energiajätettä. Ajattelu ulottuu kuitenkin myös kodin jäteastioiden ulkopuolelle ja kannustaa tavoittelemaan kokonaisvaltaisesti kestävää elämäntapaa.

Jätteettömän elämäntavan takana on viiden K:n sääntö (englanniksi 5R):
1. Kieltäydy
2. Karsi
3. Käytä uudelleen
4. Kierrätä
5. Kompostoi

(Lähde: Zero Waste Finland Ry)

Oleellista on ostaa vain tarpeeseen. Maltillisuus ja harkinta ovat siis avainasemassa! Ihanteellisimmassa tapauksessa jätettä ei synny lainkaan.

Emme kuitenkaan elä kuplassa, joten jätettä syntyy väistämättä. Jätteen laadulla on iso merkitys! Tehostuneesta muovinkierrätyksestä huolimatta vastuullisempi jäte on edelleen lasi, metalli tai kartonki. Kaikista tärkeintä on kierrättää jäte oikein.

Zero Waste ohjaamassa kauneus- ja hygieniatuotteiden valintaa!

Zero Waste on pitkälle vietyä minimalismia, tai toisin ilmaistuna minimalismin “alalaji”, jossa tuotteiden karsimisen lisäksi kiinnitetään erityistä huomiota jätteiden laatuun. Huomion kiinnittäminen nopeasti kuluvaan tavaraan, kuten kosmetiikkaan ja kertakäyttötuotteisiin, on yksi kätevimmistä tavoista saada aikaan nopeita ympäristövaikutuksia yksilötasolla. Vaikka teko saattaa kuluttajasta tuntua vaatimattomalta, kertaantuvat hyödyt pitkässä juoksussa. Siksi jokaisella ostamatta jätetyllä muovipurkilla on väliä!

Vaikka teko saattaa kuluttajasta tuntua vaatimattomalta, kertaantuvat hyödyt pitkässä juoksussa. Siksi jokaisella ostamatta jätetyllä muovipurkilla on väliä!

Älä huoli! Turhautuminen on luonnollista. Arkiympäristömme on rakennettu täyteen helppoja oikoreittejä. Siksi lujaa kärsivällisyyttä tarvitaan -etenkin alkuvaiheessa. Kehotan Sinua aloittamaan pienestä. Ujuta arkeen uusia tottumuksia hiljalleen. Mikään toimintatapa ei muutu osaksi arkea ilman lukuisia toistoja!

Onko Suomesta mahdollista löytää meikkejä, jotka on pakattu muovittomasti?

Suomeen on rantautunut viime vuosina paljon laadukasta luonnonkosmetiikkaa. Hintahaitari on laaja, mutta ilokseni myös edullisia merkkejä, kuten Boho, on putkahtanut jopa lähikauppojen hyllyille.

Boho Green Make-Up on ranskalainen kosmetiikkasarja, jossa yhdistyy vahva kunnioitus luontoa kohtaan, niin raaka-aineissa kuin pakkauksissa. Tuotteissa on järkevä hintataso ja sarjasta löytyy myös monia muovittomia vaihtoehtoja.

Omaan käyttööni on vakiintunut hyväksi havaittu Boho-mineraalimeikkipuuteri, joka on pakattu kartonkiin. Se sopii myös erittäin herkälle atooppiselle iholleni. Kartonkisissa puuterirasioissa olevaa luonnonkosmetiikkapuuteria tekee myös Korento.

Toinen edullinen merkki, Benecos, tekee myös edullista luonnonkosmetiikkaa jota saa mm. Tokmannilta. Valitettavasti sen sisältä paljastui muoviyllätys!

Harmillisesti tämä totuus paljastuu usein vasta pakkauksen avaamisen jälkeen: päällepäin tuote saattaa näyttää täysin muovittomalta!

Yleisesti ottaen meikeissä on saatavilla harmillisen vähän täysin muovittomia vaihtoehtoja. Esimerkiksi lasipulloihin pakatut meikkivoiteet on aina viimeistelty muovisilla korkeilla, samoin kulmakynät. Myös kartonkipakkauksissa olevien huulipunien ja peitepuikkojen sisus on muovia. Harmillisesti tämä totuus paljastuu usein vasta pakkauksen avaamisen jälkeen: päällepäin tuote saattaa näyttää täysin muovittomalta!

Boho mineraalimeikkipuuteri, Benecos peitepuikko ja Eco Tools meikkisivellin.

Ulkomailta on tilattavissa uudelleentäytettäviä ripsiväripakkauksia. Ekologisuus haihtuu savuna ilmaan siinä vaiheessa, kun yhden täyttöpatruunan tilaaminen toiselta puolelta maailmaa saastuttaa logistisilla päästöillään.

Luomiväreihin on onneksi tullut viime vuosina Zero Waste -vaihtoehtoja. Luomiväripaletin runkoon voi ostaa täyttöpatruunoita jopa lähikaupan hyllyltä.

Raakakosmetiikkamerkki lush.fi valikoimassa on onneksi joitakin muovittomia meikkejä, kuten vaikkapa pakkauksetonta huulipunaa. Nettikaupasta tilatessa Lush toimittaa tuotteet ekologisesti pakattuina.

Lushin raakakosmetiikkamyymälä Tukholmassa näyttää aivan karkkikaupalta! Myös Helsingissä on liike.

Kaiken kaikkiaan muoviton kosmetiikka on Suomessa vielä auttamattomasti lapsenkengissä. Useimmiten muovittoman luonnonkosmetiikan joutuu tilaamaan ulkomailta. Tällöin arvopuntariin joutuvat logistiset päästöt.

Suosittelen, että päättäessäsi tilata muovittomia meikkejä ulkomailta, osta aina kerralla isompi erä ja mahdollisimman monta tarpeisiisi sopivaa tuotetta. Näin vähennät logistiikan aiheuttamia päästöjä.

Meikkisiveltimet

Myös meikkisiveltimiin on tullut enemmän ekologisempia vaihtoehtoja. Valitettavan usein puisen tai bambuisen varren päässä on kuitenkin synteettisiä kuituja -vegaaneille toki hyvä uutinen. Lähes aina meikkisivellin on pakattu kartongin ja muovin yhdistelmään, vaikka itse sivellin olisikin Zero Waste. Onneksi siveltimiä ei tarvitse uusia tiuhaan, kun panostaa laadukkaisiin.

Omaksi suosikikseni on pitkän etsinnän jälkeen tullut Eco Tools 360-astetta kierrätysmuovista valmistettu sivellinsarja, joka oli ostaessa pakattu kankaiseen pussiin. Harjakset ovat tiheitä sekä laadukkaita. Kolmen kappaleen sivellinsetti sisältää siveltimen meikkivoiteelle, puuterille sekä luomivärille. Varret ovat minimalistisen lyhyitä ja menevät siten pieneen tilaan. Paksu ja jämäkkä varsi sekä erinomainen harjasten kiinnitys tekee näistä kestäviä ja pitkäikäisiä meikkisiveltimiä. Omaan käyttööni on riittänyt tämä yksi ainoa setti. Voit tilata omasi täältä:

Tilaa Eco Tools 360- meikkisivellinpakkaus 3kpl täältä! (allectra.fi)

Muita Eco Toolsin- tuotteita:

Eco Tools meikkisiveltimet 2kpl luomiväreille (allectra.fi)

Eco Tools meikkisivellin vaihdettavalla päällä, meikinpohjustukselle ja nestemäiselle meikille (allectra.fi)

Eco Tools monipuolinen perus meikkisivellinsetti 5kpl (allectra.fi)

Eco Tools matkasivellinsetti 4kpl ja säilytyspussi (allectra.fi)


Olet lukemassa artikkelia: “Zero Waste meikit ja kasvojen puhdistus”

Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Mitkä arvot tuotevalintojasi ohjaavat? Näin listaat omat minimalistin arvosi! » Savukallion Bloggaaja


Riittääkö meikinpoistoaineeksi pelkkä vesi?

Meikinpoistoaine on yksi kuluvista tuotteista, joiden aiheuttama muovijätteen määrä hirvittää heikompia. Muovittomat meikinpoisto-vaihtoehdot voidaan jakaa karkeasti kolmeen ryhmään:

  1. Öljyt
  2. Palasaippuat ja meikinpoistokakut
  3. Vesi

Vesi vanhin voitehista! Luonnollisin ja taloudellisin meikinpoistoaine on vesi. Vedenkestävä meikki vaatii kuitenkin riittävän korkean lämpötilan sekä oikeanlaisen puhdistusvälineen.

Meikinpoistoon soveltuvat erilaiset luonnolliset öljyt, kuten avokadoöljy, oliiviöljy, ruusuöljy, kookosöljy, manteliöljy ja risiiniöljy. Valitse mielellään sellainen öljy, joka on pakattu lasipulloon. Öljyjen kohdalla on tärkeää, että sitä levitetään vain puhdistettavalle alueelle.

Meikinpoistoon ja kasvojen puhdistukseen voi kokeilla myös erilaisia palasaippuoita tai meikinpoistokakkuja. Valitse aina mieluummin muoviton vaihtoehto!

Ylhäällä marseillesaippua, keskellä Nivea aktiivihiilisaippua ja alhaalla oliivisaippua.

Tässä esimerkkejä kasvojen puhdistussaippuoista:

Natural Park kasvojen puhdistussaippuapala (allectra.fi)

Nivea kasvojen aktiivihiili puhdistusainepala (allectra.fi)

Akneen taipuvaiselle iholle Sebamed kasvojen puhdistustabletti (allectra.fi)

Luonnollinen aktiivihiili -palasaippua Garnierilta kaikille ihotyypeille (allectra.fi)

Kosteuttava luonnollinen ja ylellinen palasaippua It´s thyme solidu (allectra.fi)

Puhdistava kuorintapala kasvoille Botanicals (allectra.fi)


Meikinpoistolaput, pyyhe vai puhdistussieni?

Päivittäistavarakaupoista saa nykyään erilaisia kestopuhdistuslappuja vanulappujen korvikkeiksi. Esimerkiksi bambu on ekologinen ja hellävarainen materiaalivaihtoehto kestopuhdistuslappuihin tai kasvopyyhkeisiin. Todettakoon, että tämä ei kuitenkaan ole tehokas vaihtoehto vedenkestävän meikin poistamiseen. Myöskin lian irtoaminen kuidusta on haastavaa (sappisaippuaa voi kokeilla avuksi!).

Vera & The Birds meikinpoistolaput.

Tilaa Vera & The Birds kestopuhdistuslaput täältä! (allectra.fi)

Erityisesti herkkäihoisille soveltuu syväpuhdistava, antibakteerinen Konjac– luonnonsieni, joka tasapainottaa ihoa ja jättää siihen raikkaan tunteen. Konjac-sieni täytyy aina imeyttää veteen ennen käyttöä, jotta se pehmenee. Valitettavan usein sienet on kuitenkin pakattu säilyvyyden vuoksi muoviin.

100% luonnollisia Konjac-sieniä saa eri värisinä. Ne valmistetaan amorphophallus konjac-kasvin juuren kuidusta.

Tässä esimerkkejä luonnollisista konjac -puhdistusienistä kasvoille ja vartalolle:

Täysin luonnollinen konjac- vartalonpesusieni, suuri (allectra.fi)

Täysin luonnollinen konjac- kasvojenpuhdistuspyyhe (allectra.fi)

Täysin luonnollinen konjac- kasvojenpesusieni valkoinen (allectra.fi)

Täysin luonnollinen konjac- kasvojenpesusieni, sisältää vihreää teetä! (allectra.fi)

Täysin luonnollinen konjac- kasvojenpesusieni, sisältää vaaleanpunaista savea! (allectra.fi)

Täysin luonnollinen konjac- vartalonpesusieni, sisältää aloe veraa! (allectra.fi)


Vedenkestävä meikki irtoaa tehokkaimmin microkuituliinalla, vaikkei täysin Zero Waste olekaan. Oleellista on käyttää riittävän kuumaa vettä! Kestävyydeltään ja taloudellisuudeltaan microkuituliina on vertaansa vailla. Kun se saapuu käyttöikänsä päähän kasvojenpuhdistusliinana, voi se jatkaa elämäänsä siivousliinana. Liinan ei tarvitse olla erikseen meikkiosastolta ostettu, vaan käyttötarkoitukseen soveltuvat ihan tavalliset microkuituliinat.

Bambuisia meikinpoistoliinoja valmiina käyttöön.

Kestopuhdistuslaput ja -liinat kannattaa pestä säännöllisesti riittävän kuumassa lämpötilassa, jottei niihin pesiydy bakteereja. Itse pesen oman microkuituliinani käsin sappisaippualla, joka toisen käyttökerran jälkeen.

Meikinpoistolappuja voi valmistaa myös itse vanhoista tekstiileistä! Jos kuitenkin päätät ostat niitä valmiina, valitse mieluiten sellainen, jota ei ole pakattu muoviin.

Vinkki! Kuorivampaan ihonhoitoon soveltuvat myös erilaiset luonnonsienet.

Vanupuikot apuna meikkaamisessa

Vanupuikot ovat tunnetusti isona apuna meikkaamisen viimeistelyssä, etenkin ripsivärin ohisipaisujen poistamisessa. Vanupuikoista löytyy ekologisiempia bambu- ja paperivartisia vaihtoehtoja. Valitse aina sellainen, joka on valmistettu luomupuuvillasta! Kyseisiä vanupuikkoja saa hyvin lähimarketin hyllyltäkin.

Tilaa bambuiset vanupuikot täältä! (allectra.fi)!

Bambuiset vanupuikot.

Vanupuikoista on olemassa myös kestoversio, joka on tyypillisesti valmistettu silikonista. Itselläni nämä silikoniset versiot eivät osoittautuneet kovin toimiviksi, joten vaihdoin takaisin bambu- ja paperivanupuikkoihin. Paperiset vanupuikot voi periaatteessa kierrättää pahvijätteen mukana. Bambuiset voi polttaa tai laittaa sekajätteeseen. Ihanteellisinta olisi, jos vanupuikko käytettäisiin “loppuun”, etenkin meikatessa. Yhtä vanupuikkoa voi käyttää useamman meikkauskerran ajan! Näin jätettä syntyy vähemmän.

Onko sinulla kokemuksia Zero Waste- meikeistä tai meikinpoistosta? Jaa ajatuksesi kommenteissa!

 


Olet nyt lukenut artikkelin: “Zero Waste meikit ja kasvojen puhdistus”

Olet vapaa jakamaan tämän artikkelin ystävillesi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Zero Waste deodorantit ja Tee-Se-Itse deodorantti! » (savukallio.com)


 

Savukallion Bloggaaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.