Voiko minimalismi toimia lääkkeenä ostoriippuvuuteen? 7 neuvoa Sinulle!

Voiko minimalismi toimia lääkkeenä ostoriippuvuuteen? 7 neuvoa Sinulle!

Samaistutko johonkin näistä: Onko sinulla pakonomainen tarve ostaa? Tekeekö ostelusta vielä pahempaa se, ettei sinulla oikeasti olisi varaa siihen? Ostatko asioita jopa velaksi, osamaksuilla tai laskulla? Sokaistutko rahapäivänä ja teet turhia ostoksia pakollisten laskujen kustannuksella? Seuraako ostamista katumuksen tunne? Huomaatko, että yrität ostamalla täyttää sisäistä tyhjyyden tunnetta, mutta kaivo on loputon? Tuntuuko sinusta, ettei mikään määrä ostamista tyydytä sinua? Oletko kerta toisensa jälkeen pettynyt itseesi ja päättänyt, että “nyt se loppuu”? Jos vastasit yhteenkin kysymykseen myöntyvästi, tämä artikkeli on sinua varten! Tässä artikkelissa jaan 5 sisäistä asiaa, jotka ajavat meitä ostoriippuvuuteen, sekä 7 kultaista vinkkiä avuksesi!


Olet lukemassa artikkelia: “Voiko minimalismi toimia lääkkeenä ostoriippuvuuteen? 7 neuvoa Sinulle!”

Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Minimalistin polun 10 vaihetta! Tunnistatko, missä olet juuri nyt? » (savukallio.com)


Kulutusyhteiskunnan manipulatiivisuus

Haluan kertoa sinulle, että et ole yksin! Se mitä koet, on kulutusyhteiskunnassamme hyvin yleinen ilmiö. Moni kärsii kanssasi samasta ahdingosta. Puhutaan riippuvuudesta. Karua, mutta inhimillistä.

Yritykset ja kaupallisuus elävät tästä riippuvuudesta. He käyttävät psykologista ja sosiaalista taituruutta saadakseen sinut uskomaan, että seuraava ostoksesi on vastaus kaikkiin ongelmiisi. Kuitenkin ostokset vain ruokkivat riippuvuuttasi. Et tule koskaan kylläiseksi ja he jäävät odottamaan seuraavaa impulssiasi hyötyen siitä.

Tästä ilmiöstä yritykset saavat polttoainetta kaupalliseen kasvuun. Valitettavaa on se, että vaikka markkinat lupaavat paljon, manipulointi vaikuttaa negatiivisesti hyvinvointiimme.

Tässä artikkelissa kerron vinkkejä, kuinka pääset eroon turhasta ostelusta. Minimalismi ilmiönä voi tuoda helpotusta ongelmaasi ja oikein annosteltuna toimia lääkkeenä riippuvuuteesi!

Jatka siis lukemista. Toivoa on!

Halu ja tarve ovat kaksi eri asiaa; opi erottamaan ne toisistaan

Kun opit tunnistamaan riippuvuutta aiheuttavat toimintamallit, pystyt ottamaan ohjat elämästäsi. Tämä ei ole rakettitiedettä! Vaaditaan vain uskallusta alkaa ohjata itseään!

"Voiko minimalismi toimia lääkkeenä ostoriippuvuuteen? 7 neuvoa Sinulle!"

Ostaminen itsessään ei ole paha asia. Jokainen meistä tarvitsee kulutushyödykkeitä, jotta arkipäivän elämä luonnistuisi. Tarvitsemme vaatetta kehomme ylle säilyäksemme lämpiminä. Tarvitsemme ruokaa ja siihen liittyviä valmistusvälineitä tyynnyttääksemme fyysisen nälkämme. Tarvitsemme paikan ja välineitä levolle sekä peseytymiseen. Lisäksi hyödymme tavaroista, jotka auttavat meitä kehittymään ihmisenä, olemaan luovia, harrastamaan liikuntaa ruumiimme hyvinvoinniksi sekä tekemään työtä jokapäiväisen elantomme pitimiksi.

On kuitenkin oleellinen ero siinä, mitä haluamme ja mitä tarvitsemme.

Tarve = tyydyttävän elämän kannalta välttämätöntä

Halu = tunne, joka muodostuu aivoissa, ja joka on manipuloitavissa

"Voiko minimalismi toimia lääkkeenä ostoriippuvuuteen? 7 neuvoa Sinulle!"

Ehkä sinua hävettää jopa lukea tätä artikkelia? Syy voi olla siinä, että asia on inhottava myöntää edes itselleen.

Tilastot kertovat, että todella monella suomalaisella on haasteita rahankäytön ja/tai ostoskäyttäytymisen kanssa. Silti aiheesta puhutaan vähän. Suurin syy puhumattomuudelle on häpeä. Ehkä sinua hävettää jopa lukea tätä artikkelia? Syy voi olla siinä, että asia on inhottava myöntää edes itselleen.

Häpeästä irti päästäminen ja omien ongelmiensa tiedostaminen on kuitenkin yksi onnistumisen edellytys. Tarvitaan myös sitoutumista tekoihin; mielen ja konkreettisten tekojen kuuluu olla samassa linjassa, jotta muutos alkaa tapahtua.

Opettelemalla tuntemaan syyt pakonomaiselle ostelulle, pääset käsiksi itseesi ja toiminnan juurisyihin. Kun opit tunnistamaan riippuvuutta aiheuttavat toimintamallit, pystyt ottamaan ohjat elämästäsi. Tämä ei ole rakettitiedettä! Vaaditaan vain uskallusta alkaa ohjata itseään!


Olet lukemassa artikkelia: “Voiko minimalismi toimia lääkkeenä ostoriippuvuuteen? 7 neuvoa Sinulle!”

Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Mitä ajatella, kun minimalismi ei olekaan enää oma valinta, vaan olosuhteiden pakko? » (savukallio.com)


5 sisäistä asiaa, jotka ajavat meitä ostoriippuvuuteen

Syitä pakonomaiselle ostelulle on lukuisia. Tässä muutamia esimerkkejä. Tunnistatko niitä itsessäsi? Jos tunnistat, niin muista, että se on ihan ok. Kaikki nämä juurisyyt osto-impulssien takana ovat inhimillisiä. Ne eivät johdu pelkästään sinusta, vaan myös kulutusyhteiskunnastamme, jonka mainosten sekä yleisesti hyväksyttyjen ihanteiden uhreja olemme. Riippuvuuksien mekanismeja kannattaa tutkia!

1. Turvattomuus

Käsittelemättömät ongelmat ihmissuhteissa voivat myös laukaista negatiivisen ostokäyttäytymisen.

Tuntiessasi turvattomuutta, ostat itsellesi sisäistä turvaa. Joskus asian laita voi olla ihan hullunkurinen: esimerkiksi taloudellisesta ahdingosta kärsivä ostaa yli varojensa, jotta tavaran avulla tuntisi olonsa varakkaammaksi kuin mitä on. Todellisuudessa kyse on totuuden kieltämisestä: Ihminen vaikuttaa tavaran määrän perusteella rikkaalta, mutta on tilipussiltaan köyhä -jopa velkaantunut.

Turvattomuus voi liittyä myös ihmissuhteisiin tai lapsuuden traumaattisiin kokemuksiin. Olosuhteet, joissa olet lapsena kasvanut, ovat saattaneet olla köyhiä ja niukkoja. Tuolloin pyrit saavuttamaan turvan tunnetta ympäröimällä itsesi (tai jälkeläisesi) tavaralla, josta lapsena jäit vaille.

Käsittelemättömät ongelmat ihmissuhteissa voivat myös laukaista negatiivisen ostokäyttäytymisen. Tavara tuo lumeturvaa, koska sen avulla voi rakentaa itselleen suojavallin.

Jos pakonomaisen ostamisen syyt ovat turvattomuudessa, etkä löydä keinoja käsitellä niitä, on suositeltavaa hakeutua terapiaan.

“Mulla tuo helpotti tajutessani, että yritän ostaa ittelleni turvallista oloa. Pysähyin aina kun huomasin, et olo on turvaton tai hätääntynyt.  Aloin muistuttaa itteeni, et kaikki on hyvin. Multa ei oikeesti puutu tässä hetkessä mitään. Olen turvassa.”

2. Tylsyys

Et keksi, minne menisit. Menet ostoskeskukseen.

"Voiko minimalismi toimia lääkkeenä ostoriippuvuuteen? 7 neuvoa Sinulle!"

Olemme syntyneet suoritusyhteiskuntaan, jossa imemme lapsesta saakka mallia jatkuvalle tekemiselle. Jo pienenä koululaisena maailmamme on usein kiireinen ja täynnä velvoitteita. Tylsyyden tunne voi olla vaikea kohdata, sillä se aiheuttaa epämukavuutta, pelkoa ja hallitsemattomuutta. Emme ole tottuneet siihen.

Suosituin lääke tylsyyteen on tätä nykyä puhelin: netti ja some. Ne puolestaan ovat kaupallisuuden riippuvuus-kehtoja. Ne oikein odottavat, että tylsän hetken tullen juuri Sinä tulisit etsimään ajallesi parempaa käyttöä! Klik, tällaista olet aina halunnut. Klik, ilman tätä elämäsi on huonoa. Klik, lisää ostoskoriin. Klik, tilaa ja maksa verkkopankissa. Vai ehkä kuitenkin luotolla?

Toisinaan tylsyys ajaa sinut pois kotoa. Et keksi, minne menisit. Menet ostoskeskukseen. Siellä pystyt hetkeksi unohtamaan tylsyyden olemalla ihmisten ympäröimänä, mainosvalojen loisteessa ja houkuttelevien tuotehyllyjen edessä. Ehkäpä täältä löytyisi ratkaisu ongelmaasi? Ehkäpä sinulta puuttuu vielä Se Yksi Tavara, joka on avainasemassa tyytyväisen olotilasi saavuttamisessa!

Yhtäkkiä sinussa herää haluja. Se on luonnollista, koska juuri sitä varten ostoskeskukset on luotu! Värit, äänet, tuoksut ja rapisevat pakkaukset on suunniteltu stimuloimaan aivojesi mielihyväkeskusta. Mukavassa onnellisuus-euforiassa ostosten tekeminen tuntuu aivoissasi huolettomalta, ansaitulta ylellisyydeltä. Jopa välttämättömältä. “Tämän takiahan sitä töissäkin käydään!” Mutta. Ennemmin tai myöhemmin iskee morkkis.

Mistä tämä morkkis kertoo? Mitä se tahtoo sinulle sanoa?

3. Tyhjyyden tunne

"Voiko minimalismi toimia lääkkeenä ostoriippuvuuteen? 7 neuvoa Sinulle!"

Tyhjyyden tunne elämässä on varsin yleistä. Itseasiassa väitän, että jokainen meistä on kokenut sitä vähintäänkin hetkittäin. Usein tyhjyyden tunteen kokeminen tekee kipeää. On helpompi hukuttaa tunne ostamiseen, kuin kohdata sen sietämättömyys kasvoista kasvoihin.

Kuitenkin, vain rohkeudella kohdata oma sisäinen tyhjyytesi, voit täyttää tyhjiön. Se ei täyty ostamalla, vaan kohtaamalla omat varjopuolesi. On ihana huomata, ettei mitään pahaa itse asiassa tapahdukaan, kun uskallat tyhjyyden tunteen vietäväksi! Se voi jopa avata oven innostumiselle ja luovuudelle!

On hyvä muistaa myös tämä: tyhjyyden tunne on illuusio. Se ei ole totta. Sinä olet itseasiassa täynnä elämää ja sisäistä rikkautta, jota ei voi ostaa millään rahalla! Täyte kuvitellulle tyhjyydelle löytyykin sisältä päin, ei ulkoa. Mutta näetkö sen, vai oletko tavaran sokaisema?

4. Impulsiivisuus

Houkutuksista kieltäytyminen on inhimillisesti katsottuna yksi vaikeimmista asioista! Tätä tukee jo aivokemiammekin.

Impulsiivisuus on yhtä kuin vaikeus kieltää itseltämme asioita. Impulsiivisuus voidaan ajatella osana persoonallisuutta tai opittuna käyttäytymismallina. Edelleenkin osoitan sormella hyvinvointiyhteiskuntaamme! Meidät on kasvatettu rajattomuuteen ja saamaan kaikki, mitä halajamme. Jos omaa rahaa ei ole, on rajattomasti vaihtoehtoja saada lainarahaa.

Voi olla, ettemme ole oppineet kykyä kieltää asioita itseltämme. Kun kaikkea on saatavilla, mielemme sokaistuu ja kontrollikykymme heikkenee. Tämäkään ei ole yksinomaan sinun vikasi. Houkutuksista kieltäytyminen on inhimillisesti katsottuna yksi vaikeimmista asioista! Tätä tukee jo aivokemiammekin.

Myös kasvatuksella on suuri vaikutus. Onko sinua opetettu lapsena kohtuullisuuteen ja kyseenalaistamiseen? Vai oletko saanut kaiken haluamasi ja siksi hermostut aikuisiällä, jos et saakaan? Tuo, mitä tavoittelet, on kuitenkin kuin häntäänsä jahtaava koira. Et saa sitä koskaan kiinni. Tai jos hetkittäin saatkin, ote lipeää nopeasti.

5. Paha olo

Toleranssi kasvaa. Tarvitset yhä enemmän aikaa ja vaivaa löytääksesi uusia, yhä stimuloivampia ostoksia

Kaikilla meillä on toisinaan paha olo. Masennus on yksi kasvavimmista kansantaudeistamme! Kun pahasta olosta ei tunnu olevan ulospääsyä -tai kaikki keinot tuntuvat liian työläiltä- oikoreitti on rakennettu sinua varten. Kätevää! Shoppailuholisti saa hyvän olon kemikaaliryöppyjä joka kerta, kun ostos on klikattu tai kannettu ostoskoriin. Vain yksi on varmaa: jälkikäteen olo on pahempi kuin aloittaessa.

Kuten alkoholistilla, mikään määrä ei enää riitä. Toleranssi kasvaa. Tarvitset yhä enemmän aikaa ja vaivaa löytääksesi uusia, yhä stimuloivampia ostoksia. Jos kotoa loppuu tila, aina voit vuokrata varastohallin!

Kaiken tuon tavaran keskelle hukutat todellisen minäsi, todelliset tarpeesi ja kadotat ääriviivasi. Se on niin surullista! Aineellisesti sinulla on yllinkyllin, runsaudensarvellinen; enemmän kuin riittävästi. Sisäisesti oksennat pahanolon etovassa tunteessasi ja vellot ikuisessa riittämättömyyden liemessä!


Olet lukemassa artikkelia: “Voiko minimalismi toimia lääkkeenä ostoriippuvuuteen? 7 neuvoa Sinulle!”

Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Mitkä arvot tuotevalintojasi ohjaavat? Näin listaat omat minimalistin arvosi! » (savukallio.com)


7  kultaista neuvoa avuksesi!

Jaan seuraavaksi kullanarvoisia neuvoja Sinulle, joka haluat aloittaa sisäisen muutostyön pakonomaista ostamista vastaan! Muista, että alla olevat vinkit ovat vain suuntaa antavia. Parhaat keinot voit löytää vain Sinä itse! Löytämisen tiellä voit kokeilla erilaisia asioita ja ennen kaikkea: kuunnella sisäistä viisauttasi!

Aluksi kuitenkin tämä:

  • Mieti, mitkä ovat ilmaisia asioita, jotka tuovat sinulle hyvää mieltä ja -oloa? Tämä vaatii uuden opettelua, mikäli olet tottunut viettämään aikaasi kaupoissa pyörien.
  • Älä suoraan kiellä ostelua itseltäsi, koska “Ei” tarkoittaa aivoille aina jotakin, minkä järki haluaa kumota. “Ei” tarkoittaa kiusauksen vastustamista, joka voi johtaa jopa päinvastaiseen tulokseen: överiosteluun! Kokeile sen sijaan erilaisia sääntöjä tai sijaistoimintoja, jotka auttavat rajaamaan omaa impulsiivista toimintaa auttaen alkuun.

"Voiko minimalismi toimia lääkkeenä ostoriippuvuuteen? 7 neuvoa Sinulle!"

1. Liikunta

Aina kun sinun tekee mieli ostaa jotakin, lähde liikkumaan. Voit sopia itsesi kanssa jo valmiiksi, mitä liikuntaa se on. Mikä sinulle sopii parhaiten? Mistä saat aitoa iloa? Älä suorita, vaan valitse sijaistoiminta intuitiolla. Aina kun ostoimpulssi yllättää, saat iloa kuntosi kohottamisesta ja hyvinvointisi lisääntymisestä. Tämä voi olla todella palkitsevaa, etenkin pitkällä tähtäimellä!

2. Median karsiminen

Lakkaa seuraamasta sellaisia medioita, jotka tuuttaavat epähaluttuja mainoksia (niitä, mitkä stimuloivat sinua eniten). Mainoksista on vaikea päästä kokonaan eroon, mutta pystyt karsimaan määrää. Esimerkkinä Instagram, Facebook, YouTube, puhelinmyyjien esto, postilaatikkoon mainos- ja ilmaisjakelukielto, sähköpostilistat jne.

“Aiemmin esimerkiksi lehtiä tuli useita, ne ovat kalliita enkä ehtinyt niitä lukea. Ja niitä on edelleen meillä liikaa niiltä ajoilta. Lehtimyyjien soittelut loppuivat, kun laitoin puhelimeeni markkinointieston. Helposti tuli tilattua, kun ei jaksanut jankata myyjälle.”

"Voiko minimalismi toimia lääkkeenä ostoriippuvuuteen? 7 neuvoa Sinulle!"

3. Täsmäisku kauppaan

Tärkeintä on lopettaa turha kauppojen kiertely: “Poissa silmistä, poissa mielestä”. Kun tarvitset elintarvikkeita tai muuta välttämätöntä, tee aina ostoslista. Itse teen ostoslistan puhelimeen, koska paperilista unohtuu usein kotiin.

Jos haluat ottaa isomman levelin käyttöön, voit myös hyödyntää ruokakauppojen verkkotilausta. Heräte-ostokset loppuvat kuin seinään tällä menetelmällä.

“Minä otin käyttööni ruokakauppojen verkkotilauksen. Teen kerran viikossa koko viikon ruokaostokset. Kun en fyysisesti käy kaupassa, niin myös kaikki heräteostokset jäävät kauppaan. Tämä tapa on myös vähentänyt huomattavasti ruokahävikkiä.”

Jos esimerkiksi työmatkasi kulkee kauppojen ohi, joissa sinulla on kiusausta aina piipahtaa, voit suunnitella uuden reitin.

“Kierrän nykyään kaupat ja kirpparit kaukaa. Menen kotiin ennemmin vaikka metsän kautta.”

4.  Laadi budjetti ja ota talous haltuun

Laske päiväbudjetti, eli paljonko sinulle jää päivässä käytettäväksi, kun pakolliset kulut on maksettu (laskut, lainat, vakuutukset, yhtiövastike yms.). Päiväbudjetin kuuluu riittää bensoihin/kulkemiseen, ruokaan ja muihin arkisiin kuluihin. Älä käytä rahaa, jota sinulla ei ole. Maksa luotot pois ja vältä luottokortin käyttämistä. Tietyissä tilanteissa luottokortti on toki hyvä, kuten matkoilla tai tehdessäsi isomman hankinnan (monissa Visa-korteissa on tuote-turva, eli vakuutus tavaran rikkoutumisen varalle). Maksa tällöin luotto heti pois. Maksa aina viipymättä pois lainat, joissa on isot korot. Säästä ensin, osta vasta sitten.

“Oon laittanu kaikki pakolliset laskut suoravelotukseen. Kun rahapäivä koittaa, laskut menee heti maksuun. Meen tarkistamaan tilin saldon vasta seuraavana päivänä. Sillon siirrän käyttötilille päättämäni summan ruokaostoksia varten. Loppuihin rahoihin en koske, ellei tuu hätä. Päivä ennen rahapäivää käyn tyhjentämässä tilin. Kaikki mitä on siinä kohtaa jäljellä, menee luottokortin lyhennyksiin.”

"Voiko minimalismi toimia lääkkeenä ostoriippuvuuteen? 7 neuvoa Sinulle!"

Jos budjetointi ja raha eivät lähtökohtaisesti kiinnosta sinua, nyt voisi olla korkea aika! Ostamiseen käyttämäsi ajan voit kuluttaa henkisen pääoman kasvattamiseen. Sitä saat esimerkiksi opiskelemalla rahaan ja talouteen liittyviä asioita: kuuntele podcasteja, lue kirjoja ja katso aiheeseen liittyviä dokumentteja tai Youtube-videoita. Yksi tapa on tehdä budjetoimisesta hauskaa ja helppoa. Näppärä ja ilmainen budjetointisovellus on esimerkiksi Penno, jonka voit ladata puhelimellesi!

Yksi kiva keino motivoida itseään pois tuhlaamisesta on osakkeiden ostaminen ja rahastoihin sijoittaminen. Asian opiskelu ja seuraaminen vie mukavasti ajatuksia pois kuluttamisesta. Samalla kun “ostat”, tienaat.

Toisille auttaa se, että rahat pitää turvassa itseltään. Ylimääräisen rahan voi siirtää säästötilille, jossa on esimerkiksi nostorajoitus tai johon ei ollenkaan pääse käsiksi mobiilipankin tai kortin kautta.

Yksi keino on käyttää ainoastaan käteistä rahaa ostosten tekoon, jolloin kulutukseen säilyy koko ajan näppituntuma.

5. Keskity siihen, mitä omistat

Kun ostohalu iskee, voit sijaistoimintona keskittää huomiosi siihen, mitä jo omistat. Vanhoja tavaroita myymällä voi ansaita muutaman euron. Vaatteiden ja kenkien huoltaminen, varaston ja kaappien siivoaminen… Kaikki tämä herättää sinut siihen todellisuuteen, kuinka paljon jo omistat. Lisäksi käyttämällä aikaasi kodin järjestelemiseen, sinulla epätodennäköisemmin jää aikaa uuden ostamiseen.

“Myyn ja annan tavaraa pois rankalla kädellä, ihan jotta tajuaisin, miten hankalaa tavarasta eroon pääseminen on, ja kuinka vähän siitä ollaan valmiita maksamaan… Arvokasta tavaraa on toki hyväkin myydä, jos tarvii saada lyhennettyä vaikkapa luottokorttivelkaa.”

Yksi näppärä sijaistoiminto on lukea tai katsella minimalismiin ja konmarittamiseen liittyvää sisältöä. Usein tämä ohjaa ajattelua ulos ostamisesta. Ostoslistan sijaan voit laatia konmaritus- listan ja haastaa itseäsi vähentämään vaikkapa 100 tavaraa viikossa.

“Itse täytän tyhjää oloa ja rentoudun juurikin minimalismiin pyrkimisellä -eli tavaraa pois ja järjestykseen.

6. Kirjoittaminen

Erottele tarve ja halu. Tarpeeseen liittyvät ostokset on hyvä kirjoittaa ylös erilliseen hankinta-vihkoon. Tiettyyn rajaan asti haluunkin perustuvia ostoksia voi toki tehdä. Tässä tapauksessa voit päättää itsesi kanssa, kuinka kauan toive on listalla mietinnässä, ennen kuin suoritat varsinaisen hankinnan. Se voi olla yksi yö, viikko, kuukausi tai kolme kuukautta. Mieti, mikä tukee parhaiten sinun muutostasi? Usein mieliteot unohtuvat ja ne saa huoletta yliviivata listalta, kun antaa itselleen aikaa harkita ostoksen tarpeellisuutta.
"Voiko minimalismi toimia lääkkeenä ostoriippuvuuteen? 7 neuvoa Sinulle!"

“Auttaisiko yhtään, jos kirjaisit ylös, mitä aidosti tarvitset? Ja jos ei ole listalla, niin ei saa ostaa? Toiselle listalle voisi kirjoittaa isot mieliteot ja perustelut, miksi ei saa ostaa: minulla on jo, en koskaan käyttänyt edellistä jne. Molemmilta listoilta tsekki ennen ostopäätöstä.”

Yksi helppo keino on sopia itselleen kuukaudet, jolloin on lupa päivittää vaatekaappia. Esimerkiksi huhtikuussa ja lokakuussa. Suosi klassisia, toimivia, pitkäaikaisia, pitkäikäisiä ratkaisuja sekä maanläheisiä värejä, jotka ovat aina muodissa. Lopeta pikamuodin perässä kulkeminen. Voit kirjoittaa kuukausilistalle tulevia hankintoja, jotka sinulla on lupa tehdä vasta kyseisenä kuukautena.

7. Tavoitteiden / unelmien asettaminen

Yksi iso motivaation lähde voi löytyä omista villeistä unelmista. Mitä haluaisit tehdä, kokea tai nähdä, mikäli sinulla olisi rahaa? Aseta tuo villi unelma oikean elämän tavoitteeksi. Usko siihen, usko itseesi! Voit vaikkapa liimata kuvan unelmiesi ulkomaankohteesta lompakkoon tai laittaa sen taustakuvaksi tietokoneen/puhelimen näytölle. Näin  sinulla on kiusauksen tullen aina elävä muistutus siitä, miksi jätät tänäänkin ostamatta.
"Voiko minimalismi toimia lääkkeenä ostoriippuvuuteen? 7 neuvoa Sinulle!"

Itseään kannattaa myös psyykata henkisesti tietynlaiseen asennemuutokseen. Altista itseäsi uusille kokemuksille, joista saat onnistumisia, mielihyvää ja kauniita muistoja. Ostamalla tavaroiden sijaan kokemuksia oma ostoimpulssi alkaa löytää uusia uria aivoradoissa. Toisto on tässä oleellisin tekijä! Muista, että paljon hyviä kokemuksia saa haalittua myös aivan ilmaiseksi.

“On tärkeää tämä: itsensä psyykkaus siihen, että osaa ja on enemmän kuin tavarat. ”Uuden elämän” visualisointi itselle, mahdollisimman konkreettisia kiintopisteitä. Mulla esimerkiksi auttaa unelma kakkoskodista etelän lämmössä. Kun ostan jotain kotiin, se vie aina himpun kauemmas tuosta unelmasta, koska a) kulu, ja b) mahdollinen ongelma muuton/ lyhytaikavuokrauksen yhteydessä…”

Oliko tästä artikkelista hyötyä Sinulle? Mistä asioista Sinä olet itse saanut apua? Jaa ajatuksesi kommenteissa (jos uskallat)!


Olet nyt lukenut artikkelin: “Voiko minimalismi toimia lääkkeenä ostoriippuvuuteen? 7 neuvoa Sinulle!”

Sinua saattaisi kiinnostaa myös: ”Miks sun pitää olla noin hankala?”: Kuinka minimalismi haastaa ihmissuhteet? 5 vinkkiä avuksi muutokseen! » (savukallio.com)


 

Savukallion Bloggaaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.