´Serious Question´ kaikille minimalisteille: Voiko karsiminen mennä överiksi?

´Serious Question´ kaikille minimalisteille: Voiko karsiminen mennä överiksi?

Minimalismi on tervehdyttävä ilmiö. Se lisää elämäntyytyväisyyttä ja on maapallon kantokyvyn kannalta edullista. Kuitenkin, kuten minkä tahansa asian kohdalla, voi homma lähteä lapasesta ja mennä överiksi. Aivan kuten shoppailemiseen, myös tavaran hävittämiseen voi jäädä koukkuun. Aivoille on yksi ja sama, pyöriikö pakonomaisuus tavaran hankkimisessa vai hävittämisessä. Jos ajatukset jäävät jumiin tavaroiden ympärille, voi olla syytä palauttaa mieleen minimalismin syvin tarkoitus.

Tässä artikkelissa kerron 7 asiaa, joista tunnistat minimalismin menneen liian pitkälle. Jaan myös 4 käyttökelpoista vinkkiä kuinka toimia, jos niin käy.


Olet lukemassa artikkelia: Voiko karsiminen mennä överiksi?


Mistä tiedät, että minimalismi on mennyt liian pitkälle? 7 merkkiä överi-minimalismista!

1. Ajatuksesi pyörivät pakonomaisesti karsimisen ympärillä

Ehkä tilannetta voisi verrata rakastumisen alkuhuumaan. Tunne on elävöittävä, mukaansatempaava ja kertakaikkisen ihana!

Mietitkö karsimista joka päivä? Mietitkö karsimista useita kertoja päivässä? Mietitkö karsimista joka tunti? Vastasitpa mihin tahansa näistä kysymyksistä “kyllä”, Sinun voi olla syytä tarkastella kriittisesti omia toimintatapojasi.

Minimalismin alkuhuumassa on hyvinkin tavallista, että ajatukset pyörivät alinomaa uuden kiinnostuksenkohteen ympärillä. Ehkä tilannetta voisi verrata rakastumisen alkuhuumaan. Tunne on elävöittävä, mukaansatempaava ja kertakaikkisen ihana! Ja niin saakin olla.


Haluatko tietää, missä kohti minimalismin polkua olet kulkemassa? Sinua saattaisi kiinnostaa artikkeli: Minimalistin polun 10 vaihetta! Tunnistatko, missä olet juuri nyt? (savukallio.com)


mainos alkaa tästä

mainos loppuu tähän


Mutta. Jos huuma ja hävittämisen himo jatkuvat liian pitkään, alkaa se syödä voimavaroja ja yleistä elämäntyytyväisyyttä. Se lohkaisee liian suuren palan ajankäytöstä, jolloin muut arvokkaat asiat jäävät sivuun. Toisin sanoen: minimalismi alkaa kääntyä itseään vastaan! Pahimmillaan se saattaa muodostua jopa riippuvuudeksi.


Olet lukemassa artikkelia: Voiko karsiminen mennä överiksi?

Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Voiko minimalismi toimia lääkkeenä ostoriippuvuuteen? 7 neuvoa Sinulle! » (savukallio.com)


2. Jos et saa mahdollisuutta karsia, sinua alkaa ärsyttää

Riippuvuusoireissa on tyypillistä, että mikäli et saa tehdä haluttua toimintaa, se aiheuttaa negatiivisia tunnereaktioita. Tyypillisiä ärsytys-ajatuksia ovat:

“Minulla ei ole riittävästi aikaa hävittää tavaraa.”

“Työ sotkee minimalistista elämäntapaani.”

“Perheeni on jatkuvasti minimalismin tiellä tai esteenä.”

Pahimmillaan karsiminen ujuttaa lonkeronsa jokaiseen mahdolliseen aika-ikkunaan. Huomaat karsivasi tavaraa yöllä, muun perheen nukkuessa, tai käyttäväsi jokaisen vapaapäiväsi ja ison osan lomapäivistäsi tavaran hävittämiseen.


mainos alkaa tästä

mainos loppuu tähän


3. Tunnet syyllisyyttä

Toisinaan saatat vauhtisokeudeltasi karsia tavaraa liikaa; Virhearvion tullen tavaraa pistetään pois enemmän kuin omaan tilanteeseen olisi järkevää. Saatat karsia jopa tavaroita, jotka eivät ole omiasi. Tunnet syyllisyyttä karsimistasi tavaroista huomatessasi, että tarvitset niitä myöhemmin. Saatat myös tuntea syyllisyyttä siitä, että et ole ollut riittävän läsnä puolisollesi tai lapsillesi. Tai ehkäpä työtehtäväsi ovat kärsineet. Syyllisyys puolestaan aiheuttaa riittämättömyyden tunnetta.

4. Perheesi tai läheisesi kärsivät

Heität pois perheenjäsentesi henkilökohtaisia tavaroita. Tai heität pois täysin käyttökelpoista tavaraa, joita perheenjäsenesi tarvitsee myöhemmin. Tästä voi olla hallaa perheen sisäisille suhteille sekä ilmapiirille. Ehkä perheesi vihoittelee sinulle. Ehkä ystäväsi huomauttaa, ettei sinulla ole enää aikaa käydä lenkillä kuten ennen.

Ylikarsimisen fyysiset seuraukset ovat harvoin kovin vakavat. Siihen voi todeta, että “hups, tuossa kävi pieni virhearvio”. Mitä tulee ihmissuhteisiin, tilanne on kuitenkin toinen. Minimalismi ei koskaan saisi tulla toisilleen rakkaiden ihmisten väliin!

5. Tunnet halua hallita elämääsi karsimisen avulla

Usein sieltä voi löytyä yllättäviä ilmiöitä, kuten yksinäisyyttä tai yhteyden ja läheisyyden kaipuuta.

Monesti överiksi mennyt tavaroiden raivaus on käänteinen ilmiö tavaran hamstraamisesta ja sen ainoa tarkoitus on pyrkimys elämänhallinnan saavuttamiseen. Arkemme on usein kaoottista, kiireistä ja stressaavaa. Saatat etsiä sijaistoiminnan avulla tunnetta siitä, että edes jokin elämäsi asia olisi omassa hallinnassasi.

Halu saada asioita järjestykseen on luonnollista. Mutta tärkeämpää kuin löytää sijaistoiminto on kysyä itseltä, mikä tunne tuon tarpeen taustalla on? Sieltä voi löytyä yllättäviä ilmiöitä, kuten yksinäisyyttä tai yhteyden ja läheisyyden kaipuuta.


mainos alkaa tästä

mainos loppuu tähän


6. Jätät aloittamatta kiinnostavan harrastuksen vain siksi, ettet halua ostaa uutta tavaraa

Toisinaan merkki minimalismin överisuorittamisesta on siinä, että mielisit aloittaa uuden harrastuksen, muttet tee sitä tavaramäärän lisääntymisen pelossa. Fiksua maalaisjärkeä ja harkintaa on toki syytä käyttää jo taloudellisistakin syistä: Kaikkia tarvikkeita ei kannata hankkia kerralla siltä varalta, että into loppuu lyhyeen. Kuitenkaan minimalismi ei koskaan saisi olla este luovuudelle tai itsensä kehittämiselle!

7. Arkielämäsi hankaloituu

Pikkuhiljaa liiallisuuksiin mennyt minimalismi ja karsiminen alkavat vaikuttaa arkielämääsi hankaloittavasti. Ajankäyttösi reistailee, arvojärjestyksesi keikahtelee sijoiltaan ja menetät otteen ihmissuhteistasi. Tarvitsemasi tavarat on heitetty menemään ja monet arjen asiat monimutkaistuvat näiden virhe-arviointien vuoksi. Pahimmillaan joudut ostamaan karsittuja tavaroita takaisin ja se kaventaa kukkarosi.

Muista tämä: minimalismin tarkoitus ei suinkaan ole hankaloittaa elämää. Sen tarkoitus on helpottaa elämää.

4 niksiä kuinka toimia, jos huomaat koukuttuneesi tavaran karsimiseen. Jarruta ajoissa!

Henkilökohtaisesti en usko, että pakkomielteinen minimalismi on kauhean yleinen ilmiö. Pelkkä innostuneisuus, eli hyvällä tavalla ”koukkuun jääminen” ei ole sinällään överiä. Överiä se on siinä vaiheessa, kun se alkaa aiheuttaa haittoja. Onneksi jokaisella meillä on sisäsyntyinen kyky erottaa kohtuullisuus överistä ja tunnistaa, mikäli rengistä tulee isäntä. Jos yhtään tuntuu siltä, että minimalismi menee jotenkin huonolla tavalla yli, kannattaa pitää tuumaustauko tai hidastaa tahtia!


mainos alkaa tästä

mainos loppuu tähän


1. Pidä tauko minimalismista ja keskitä huomiosi johonkin muuhun

Laita tauolle some, aiheeseen liittyvät äänikirjat, videot ja podcastit. Usein jo pieni tauko nollaa tilanteen ja palauttaa kohtuullisuuden tielle. Keskity johonkin muuhun itsellesi tärkeään asiaan. Vietä aikaa läheistesi kanssa. Tai liiku luonnossa.

2. Pidä maltillinen linja ja tutkiskele sisintäsi

Oletko ehkä ylikuormittunut tai kompensoitko sisäistä tyhjyyden tunnettasi karsimalla?

Muista kohtuus kaikessa. Liiallinen karsiminen on haitallista normaalille elämälle ja ehkä jopa osoitus jonkinmoisesta mielenterveyden haasteesta. Jarruttele siis tietoisesti tarvittaessa ja tutkiskele sisintäsi; onko sisälläsi jokin tarve, joka haluaa tulla nähdyksi? Oletko ehkä ylikuormittunut tai kompensoitko sisäistä tyhjyyden tunnettasi karsimalla? Jos haluat hallinnan tunteen, olisiko sen saavuttamiseksi olemassa terveellisempiä vaihtoehtoja?

3. Aseta aikaraja

Marie Kondo sanoo, että karsimiselle pitäisi asettaa aikaraja. Tee niin. Voit tarvittaessa kalenteroida karsimisen ja tavaran hävittämisen. Noudattamalla suunnitelmaa pysyt puikoissa ja hallitset tilanteen.

4. Muistuta itseäsi minimalismin ydinajatuksesta

Onko karsiminen jotakin, mitä teet vain osoittaaksesi itsellesi tai muille olevasi oikeanlainen minimalisti?

Palaa takaisin siihen, miksi alun alkujaan kiinnostuit minimalismista. Mitä minimalismi merkitsee juuri sinulle? Mitkä ovat elämäsi tärkeimmät arvot? Vastaako ajankäyttösi arvojasi?


Olet lukemassa artikkelia: Voiko karsiminen mennä överiksi?

Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Yli 100 minimalismin hyötyä listattuna! » (savukallio.com)


mainos alkaa tästä

mainos loppuu tähän


Onko karsiminen jotakin, mitä teet vain osoittaaksesi itsellesi tai muille olevasi oikeanlainen minimalisti? Vai onko se jotakin, jota todella haluat tehdä? Muista, että et ole kenellekään tilivelvollinen. Minimalismissa on kyse henkilökohtaisesta valinnasta ja polusta. Voit saada suhteellisuudentajua ja perspektiiviä seuraavasta artikkelista:

Minimalistin polun 10 vaihetta! Tunnistatko, missä olet juuri nyt? » (savukallio.com)


Olet nyt lukenut artikkelin: Voiko karsiminen mennä överiksi?

Sinua saattaisi myös kiinnostaa: Mitkä arvot tuotevalintojasi ohjaavat? Näin listaat omat minimalistin arvosi! » (savukallio.com)


Savukallion Bloggaaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.