Minimalistin polun 10 vaihetta! Tunnistatko, missä olet juuri nyt?
Tie minimalismiin on aina yksilöllinen. Sisäänajovaihe voi kestää toisilla kuukausia tai vuosia, joillakin vuosikymmeniä. Minimalistin polku saattaa edetä spiraalimaisesti sisältäen lukuisia suvantovaiheita, putoamista vanhoihin toimintamalleihin ja tiedon syvenemistä sykäyksittäin. Numeroidut vaiheet eivät tarkoita sitä, etteikö polulla voisi edetä omaan tahtiin. Myöskään perillepääsy ei ole itseisarvo, matka sen sijaan on. Yksilöllisestä polusta huolimatta on joitakin peruslinjoja, jotka olen havainnut olevan helposti tunnistettavissa. Tässä se nyt on! Minimalistin polun 10 vaihetta! Tunnistatko Sinä, missä olet menossa juuri nyt?
Olet lukemassa artikkelia: Minimalistin polun 10 vaihetta! Tunnistatko, missä olet juuri nyt?
Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Lahjoja ostavat sukulaiset -minimalistin painajainen? 4 vinkkiä avuksesi! » (savukallio.com)
1. Havahtuminen tai alkukriisi
Joidenkin yksilöiden poluilla eteneminen tyssää jo tähän. He hyväksyvät olosuhteiden vallitsevan tilan ja uskottelevat itselleen, ettei omilla teoilla ole juurikaan vaikutusta kokonaiskuvan kannalta.
Tyypillisesti havahtuminen alkaa henkilökohtaisesta kriisistä tai ilmastoahdistuksesta. Ihminen voi havahtua moniin eri asioihin, esimerkiksi:
- kodin ahtauteen
- siivoamisen hankaluuteen
- jatkuvaan kirpparipöytien varaamiseen ja myymisrumbaan
- velkaantumiseen tai rahan riittämättömyyteen
- arjen kaoottisuuteen
- maapallon kantokyvyn loppumiseen
- hiilijalanjälkeen
- tyytymättömiin ihmissuhteisiin
- ajan vähyyteen
- jatkuvaan kiireeseen
- jätteiden määrään
- mielenterveyden haasteisiin
Toisinaan havahtuminen voi tapahtua jonkin koskettavan dokumentin, kirjan tai podcastin kautta.
Joskus havahtuminen hiipii hiljaa eläessäsi minimalistin vaikutuspiirissä. Esimerkiksi minimalisti-kumppani tai minimalisti-ystävä. Tässä tapauksessa havahtuminen voi syntyä joko alkuvastustelun seurauksena tai puhtaasti ihailun tuloksena.
Pieni osa kokee havahtuvansa tai inspiroituvansa alkuun “muoti-ilmiöksi” leimattuun minimalismiin. Siihen voi liittyä kauniin askeettisten sisustuskuvien katselemista Pinterestistä, vaikuttavan minimalistin seuraamista Instagramissa tai houkuttelevien Zero Waste -tuotteiden ihastelua luontaistuotekaupan hyllyllä.
Yleensä toivon herääminen on ratkaiseva tekijä, joka johtaa seuraavaan askeleeseen. Joidenkin yksilöiden poluilla eteneminen tyssää jo tähän. He hyväksyvät olosuhteiden vallitsevan tilan ja uskottelevat itselleen, ettei omilla teoilla ole juurikaan vaikutusta kokonaiskuvan kannalta.
2. Tiedonkeruuvaihe
Havahtumisen seurauksena luontainen uteliaisuutesi on aukivirittynyt. Etsit laajalti tietoa. Luet blogeja ja kirjoja, katsot Youtube -videoita ja dokumentteja, tutkit verkkokauppojen ja luontaistuotekauppojen valikoimaa. Heräät kuluttajana tietoisuuteen ostopäätöstesi seurauksista. Kaiken kaikkiaan aivosi haravoivat laajalti vastauksia, jotka toisivat helpotusta havahtumisen aiheuttamaan sisäiseen kysymystulvaan.
Tiedonjanossasi tartut helposti aiheeseen liittyviin tempauksiin ja haasteisiin, jotka tuntuvat auttavan alkubuustauksessa sekä lisäävän intoa (ks. seuraava kohta).
3. Kokeilu- ja oivallusvaihe
Jotkin kokeilut loppuvat heti alkuunsa, toisten kokeilujen suhteen seuraa uudelleenkokeilua ja rutiinien syventämistä.
Tässä vaiheessa alkaa ensimmäiset muutokset omassa arjessasi. Kerätyn tiedon pohjalta testaat, mitkä tavat tuntuvat itsellesi sopivilta ja hyviltä. Jotkin kokeilut loppuvat heti alkuunsa, toisten kokeilujen suhteen seuraa uudelleenkokeilua ja rutiinien syventämistä.
Ei ole lainkaan epätyypillistä, jos kokeilet erilaisia haasteita, kuten:
- kapselivaatekaappi
- erilaiset vaatekaappisovellukset
- projekti 333
- tavaroiden laskeminen ja listaaminen
- konmarittaminen
- minimalismipeli
- 30 päivän karsimis haaste
- Älä osta mitään – vuosi
- Viiden vaatteen vuosi
Haasteiden ja kokeilujen tuloksena saat onnistumisen elämyksiä sekä tärkeitä oivalluksia. Ne puolestaan lisäävät intoasi ja ruokkivat motivaatiotasi.
4. Innostuksen ylläpito-vaihe ja vauhtisokeus
Hehkutat löydöksistäsi ystävillesi ja ääritapauksessa yrität “käännyttää” heitä! Vaiheeseen voi myös kuulua tietynlaista ylpeyttä ja kilpailua siitä, kuka on “oikea minimalisti”.
Tässä vaiheessa käytännön kokeiluista osa on jo päässyt jatkoon. Osa vielä etsii sijaansa. Innostuksen ylläpitämiseksi ja syventämiseksi etsit vertaistukea esimerkiksi FB-ryhmistä, Instagramista, Pinterestistä tai samanhenkisistä ihmisistä. Ahmit lisää aiheeseen liittyviä podcasteja, äänikirjoja, elokuvia ja videoita.
Hehkutat löydöksistäsi ystävillesi ja ääritapauksessa yrität “käännyttää” heitä! Tähän vaiheeseen voi sisältyä karkeaa mustavalkoistamista, kaikkivoipaisuutta ja jopa muiden (tiedostamatonta) syyllistämistä siitä, etteivät he elä kuten sinä. Vaiheeseen voi myös kuulua tietynlaista ylpeyttä ja kilpailua siitä, kuka on “oikea minimalisti”. Ja kyllä, tämä on normaalia, mutta silti varsin vaikea myöntää!
Vaiheeseen kuuluu myös tietynlaiset ylireagoinnit, ylilyönnit ja puhdas vauhtisokeus. Esimerkiksi: hävität kaikki vanhat vaatteesi kunnes tajuat, että paljon tarpeellista meni kirpputorille. Tai etsit tyyliäsi ja tavoitellessasi “sitä oikeaa” vaatetta minimalismin nimissä, sorrutkin vahingossa ostamaan enemmän kuin normaalisti. Tai pyrit muovin vähentämiseen, jonka seuraukseni saatat tilata tuotteita toiselta puolelta maapalloa aiheuttaen näin entistä suurempia päästöjä.
5. Taantumat ja vaikeat tunteet
Tässä vaiheessa lipsuminen vanhaan toimintamalliin ja uuden tavaran rehvakas ostaminen ei ole lainkaan epätavallista.
Taantumavaiheessa tulee vastaan ensimmäiset todelliset haasteet, joiden seurauksena motivaatio uhkaa hiipua. Todellisuus iskee: mistä asioista joudun luopumaan minimalismin vuoksi? Olenko sittenkään valmis tinkimään kaikesta tästä? Pystynkö toteuttamaan minimalismia nykyisessä elämäntilanteessani ja olosuhteissa, kuten:
- pikkulapsi-arki
- ruuhkavuodet
- vastusteleva avopuoliso
- ymmärtämättömät sukulaiset ja ystävät
- vaativa työ
- suuri omakotitalolaina
Tässä vaiheessa lipsuminen vanhaan toimintamalliin ja uuden tavaran rehvakas ostaminen ei ole lainkaan epätavallista. Niiden vanavedessä saattaa käsiteltäväksi tulla kipeitä tunteita, kuten morkkista, syyllisyyttä, häpeää, epäonnistumista, heikkouden kokemuksia ja turhautumista.
On hyvin tavallista, että tässä vaiheessa minimalistinen syvempi ajattelutapa ei ole vielä niin kehittynyt, ettetkö erehtyisi toimimaan hyvin kulutuskeskeisillä toimintamalleilla. Ostamisen tuottama mielihyvä onkin korvattu tavaroiden myymisen tai pakonomaisen laskemisen aiheuttamalla mielihyvällä. Tai esimerkiksi vaihtoehtotuotteiden ostamisella. Vaihe 4. näyttäytyy yhä kulutuskeskeisen aivorakenteen ajatuksina, kuten “täytyy omistaa tiettyjä tavaroita ollakseen oikea minimalisti”.
Etenkin hankalien tunteiden, kiireisen arjen tai ruuhkautuneen elämäntilanteen vuoksi turvaudumme helposti vanhoihin pikanautintoa tuoviin “hätäratkaisuihin”. Mutta. Koska tietoisuutemme on lisääntynyt, tulevat ikävät tunteet suojaksemme. Niiden tärkeänä tehtävänä on potkia meitä seuraavaan vaiheeseen!
Ja kyllä. Toiset luovuttavat tässä kohti. He palaavat takaisin vanhoihin tottumuksiinsa, pitävät taukoa asiasta ja kenties aloittavat alusta jonakin päivänä uuden havahtumisen myötä. Ja tämä on ihan okei -eihän Roomaakaan rakennettu päivässä!
Olet lukemassa artikkelia: Minimalistin polun 10 vaihetta! Tunnistatko, missä olet juuri nyt?
Sinua saattaisi kiinnostaa myös: ”Miks sun pitää olla noin hankala?”: Kuinka minimalismi haastaa ihmissuhteet? 5 vinkkiä avuksi muutokseen! » (savukallio.com)
6. Havahtuminen armollisuuteen!
Tässä vaiheessa alat aavistella, mistä minimalismissa on pohjimmiltaan kyse: ei rajoittamisesta vaan vapaudesta!
Kun pääset edellisen vaiheen kipuilusta yli, sinua odottaa mahtava palkinto! Uudelleen havahtuminen on vapauttavaa! Huomaat, että sinun ei tarvitsekaan olla täydellinen voidakseni olla minimalisti! Sen hyväksyminen, että kaikki keinot eivät sovi omaan arkeesi ja se on ihan ok, helpottaa edellisen vaiheen tuomaa painetta ja negatiivisia tunteita.
Armollinen ja upea oivalluksesi on tämä: On yhtä monta oikeaa tapaa olla minimalisti, kuin on ihmisiäkin! Kohtuullistamisen ja järkeistämisen seurauksena uusi annos lisäintoa perustuukin jo kokemuksen tuomalle varmuudelle, eikä pelkälle uutuuden innolle.
Tässä vaiheessa alat aavistella, mistä minimalismissa on pohjimmiltaan kyse: ei rajoittamisesta vaan vapaudesta! Ei kilpailusta, vaan yksilöllisestä merkityksellisyyden kokemisesta!
Saatat myös aavistaa, että minimalismi ei olekaan pelkkä elämäntapa, vaan se on alkanut hiipiä osaksi identiteettiäsi.
7. Syveneminen
alkaa uusi tiedonkeruu ja hedelmällisen itsereflektion vaihe. Minimalismi alkaa saada tarttumapintaa syvemmistä kerroksista.
Kun koti ja elämäntapamuutokset rutinoituvat (tähän voi mennä useampi vuosikin), sinussa syntyy sisäinen tarve syventää minimalismia. Voi olla, ettet ole hetkeen edes miettinyt minimalismia vaan keskittynyt normaaliin elämääsi, jonka osaksi minimalismi on luontaisesti tullut. Tästä alkaa uusi tiedonkeruu ja hedelmällisen itsereflektion vaihe. Minimalismi alkaa saada tarttumapintaa syvemmistä kerroksista, kuten:
- ajatukset
- asenteet
- ihmissuhteet
- ajankäyttö
- pysyvä arvoperusta
- minuuden rakentuminen
- luonto-yhteys
- mielenterveys
- hyvinvointi
Kun olet siirtymässä polulla vaiheeseen 8-10, olet valmis lukemaan myös tämän artikkelin: Nämä 3 asiaa estävät sinua juurtumasta minimalismiin. Vapauta itsesi onnellisuuteen! » (savukallio.com)
8. Tulokset ja palkitsevuus
Elämä soljuu eteenpäin kauniin harmonisesti. Ja kyllä, tämä EI ole utopiaa, toisin kuin saatat luulla ollessasi vasta polkusi alussa!
Itsereflektion ja minimalismin syventymisen johdosta tulokset alkavat hiljalleen näkyä, kuten:
- arjen rauhallistuminen
- ajatusten selkeys
- siisti koti
- omistat vain, mitä käytät
- arkesi ei tunnu enää kaaokselta
- siivous on helppoa ja nopeaa
- tilillesi jää rahaa säästöön
- näät silmiesi edessä tuottamasi jätteen määrän vähenemisen
- sinulla ei enää kerry “poistettavaa” tavaraa, kuin korkeintaan yksittäisiä kappaleita
- mainoksilla ei ole enää vaikutusta sinuun
- tavarat ovat sinulle vain arvokkaiden kokemusten mahdollistajia
- ihmissuhteesi ovat laadukkaita ja aitoja
- olet läsnä ja tietoinen
- olet kiitollinen
- olet saanut yhteyden autenttiseen itseesi
- koet olevasi oma itsesi
- koet, ettei mitään puutu
- koet täyteyttä
- koet merkityksellisyyttä
- koet, että elämäsi on suuremoinen seikkailu!
Kulutustottumuksesi ovat muuttuneet luonnostaan ekologisiksi, niin ettei sinun enää tarvitse pinnistellä ja harjoittaa itsehillintää pysyäksesi päätöksissäsi. Elämä soljuu eteenpäin kauniin harmonisesti. Ja kyllä, tämä EI ole utopiaa, toisin kuin saatat luulla ollessasi vasta polkusi alussa!
Tämä palkitsevuus tuo lisää itseluottamusta. Voit taputtaa itseäsi olalle, koska olet todellakin tehnyt töitä tämän eteen! Nauti tunteestasi.
9. Vaihtoehtoinen ajattelu
Onnistumiset minimalismin tiellä ovat lisänneet niin paljon itseluottamustasi, että tiedät minkä vain olevan mahdollista!
Minimalismi saa uuden boostauksen! Alat asettaa itsellesi pidemmän tähtäimen suurempia tavoitteita. Sinua alkaa kiinnostaa vaihtoehtoinen ajattelu ja askeettinen elämäntapa. Viimeistään tässä polkusi vaiheessa perehdyt esimerkiksi seuraaviin:
- brutal minimalism
- Tiny House movement
- Van life
- nomadielämä
- omavaraisuus
- frugal life
- varhainen eläköityminen
- passiiviset tulonlähteet
- asuntovelattomuus
- työ, joka ei ole sidottu paikkaan eikä aikaan
On hyvin todennäköistä, että jokin ylläolevista on pitemmän tähtäimen haaveesi! Kaipaat elämääsi suurta muutosta ja sisimmässäsi tiedät, että pystyt siihen. Miksi? Koska olet kulkenut minimalismin polkua asteittain niin, että sekä mielesi että sydämesi on pysynyt mukana. Onnistumiset minimalismin tiellä ovat lisänneet niin paljon itseluottamustasi, että tiedät minkä vain olevan mahdollista!
Et silti ole kärsimätön, vaan maltat odottaa. Tiedät, että hyvä tulee hitaasti. Otat pieniä askeleita kohti tulevaisuuden suurta tavoitettasi etkä horju, vaikka vastoinkäymisiä osuisikin matkallesi!
10. Tietoisuuden laajeneminen
Saavutat tavoitteesi. Olet vapaa!
Sisäisen prosessisi edetessä ja kokemuksen kertyessä alat saada rohkeutta isojen, omaa elämäntapaasi tukevien muutosten toteuttamiseen. Muutosten, jotka palvelevat kokonaisvaltaisesti uutta minimalistista elämäntapaasi ja ajattelumaailmaasi. Sen lisäksi koet vahvasti, että minimalismi ei ole enää pelkkä elämäntapa, vaan siitä on tullut arvokas osa identiteettiäsi.
Elämäsi tuntuu merkitykselliseltä ja sillä on tarkoitus. Tuntuu, että hyvän kierre lisääntyy ja mikä vain on mahdollista! Olet auki elämälle ja hyväksyt jokaisen tilanteen ja tunteen sellaisena, kuin se tulee.
Saatat olla auki myös tietoisuuden laajentumiselle. Tilaan, jossa ymmärrät olevasi paljon enemmän kuin kehosi, tavarasi tai mielesi luomat ajatukset, tunteet, oletukset ja asenteet. Olet tietoisuus niiden takana, joka tarkkailee tuon kaiken tapahtumista.
Pääset käsiksi rauhaan. Koet kouriintuntuvasti henkisen maailman koukuttavuuden. Myhäilet sisäänpäin ja ympärilläsi leijuu jatkuvasti onnellisuuden pölyä, joka ei johdu mistään erityisestä. Oivallat uudella tapaa vanhan suomalaisen sananlaskun: “Kel onni on, se onnen kätkeköön”. Et tarvitse enää hyväksyntää muilta. Riittää, että koet itse asioiden olevan hyvin ja oikein.
Käytät peilipintana merkityksellisiä ihmissuhteita, terapiaa tai syväluotaavaa kirjallisuutta. Haluat kehittyä ihmisenä ja syventää itsetietoisuuttasi. Selittämätön tyyneys, onnellisuus ja rakkaus alkavat täyttää elämääsi. Koet olevasi kiinteä osa universumia ja elämän tarkoitusta.
Olet vapaa!
Mitä ajattelet näistä minimalistin vaiheista? Jaa ajatuksesi kommenteissa!
Olet nyt lukenut artikkelin: Minimalistin polun 10 vaihetta! Tunnistatko, missä olet juuri nyt?
Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Nämä 3 asiaa estävät sinua juurtumasta minimalismiin. Vapauta itsesi onnellisuuteen! » (savukallio.com)