Tiedätkö tehokkaimman keinon karsia tavaraa?
Minimalismin tiimoilta voi lukea tekstejä ja katsoa lukuisia videoita, joissa kerrotaan satoja toinen toistaan mehukkaampia vinkkejä tavaran karsimiseksi. Mistä aloittaa, miten edetä, kuinka tunnistaa tarpeellinen, miten hävittää tai kierrättää jne. On kuitenkin yksi tehokkain keino ylitse muiden -eikä se oikeastaan millään tavalla edes liity karsimiseen tai vähentämiseen. Tiedätkö Sinä, mikä se on? Jos et, jatka lukemista!
Olet lukemassa artikkelia “Tiedätkö tehokkaimman keinon karsia tavaraa?”
Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Yli 100 minimalismin hyötyä listattuna! » (savukallio.com)
Decluttering I love you!
Olen valokuvannut piirustuksia, itkenyt lasteni vauvabodyjen perään, helistellyt esikoisen ensihelistintä viimeisen kerran ja äänittänyt teinivuosieni päiväkirjoja äänitys -sovelluksella.
Decluttering, konmaritus, karsiminen… Rakkaalla lapsella on tunnetusti monta nimeä. Kaikessa yksinkertaisuudessaan kyse on vähentämisestä. Tiedäthän plus- ja vähennyslaskut? Vaikka itse kuulun heihin, jotka ovat maailman surkeimpia matikassa (luuletko, että liioittelen? Kirjoitin lukiossa lyhyestä matematiikasta hylätyn, päättele siis siitä), niin tämä luonnistuu jopa minulta:
Kun lukuun lisätään, se kasvaa. Kun luvusta vähennetään, se pienenee.
Eli.
Kun karsit tavaraa, se vähenee ja vapauttaa tilaa kodissasi.
Kun lisäät tavaraa, se kasvaa ja ahtauttaa tilaa kodissasi.
Niin ihanan yksinkertaista!
mainos alkaa tästä
mainos loppuu tähän
Nojoo. Sinä, joka olet käynyt tätä tuskien taivalta nimeltä “tavaran karsiminen” tiedät, miten hermoja raastavaa homma voi olla. Läsnä ovat monenlaiset tunteet aina vapautuneisuudesta ja ilosta ahdistukseen ja turhautumiseen saakka. Onpa tuota tullut ihan kiukuttuakin asian takia.
Karseinta on siirtyä niihin pahamaineisiin sentimental itemsseihin. Huh, että olen senkin tien kulkenut (ja mainittakoon, että se taitaa olla ikuisuus-projekti). Olen valokuvannut piirustuksia, itkenyt lasteni vauvabodyjen perään, helistellyt esikoisen ensihelistintä viimeisen kerran ja äänittänyt teinivuosieni päiväkirjoja äänitys -sovelluksella. Olen perannut lukioaikaisia rakkauskirjeitä ja häpeissäni rypistellyt noloimpia rakkausrunoja roskikseen.
Olen puntaroinut sitä, säästänkö duplot vai pikkulegot. Eikö olisi hauskaa, jos kuvitteelliset tulevaisuuden lapsenlapseni saisivat leikkiä samoilla leluilla kuin äitinsä? Onneksi lapseni ovat tässäkin kurinalaisempia kuin minä. Sain kuulla, että “Äiti, sinä olet minimalisti. Ei minimalisti säilytä legoja sen jälkeen, kun niillä ei enää leikitä”. No, ihan vähän vaan saatoin piilottaa legoja (kröhöm, laatikollisen) varaston kätköihin.
Yksi sana kuvaamaan tätä prosessia: Raskasta.
mainos alkaa tästä
mainos loppuu tähän
Vihaatko siinäkin turhaa työtä?
Kun sitten olet käyttänyt tähän älyttömään, kurinalaiseen ja järjestelmälliseen (tai vähemmän järjestelmälliseen) karsimistyöhön arvokasta vapaa-aikaasi, vuodattanut sen eteen verta ja hikeä sekä roima-annoksen yöunia -ehkä mielenterveyttäkin. Niin ja myös särkylääkettä jomottaviin hartioihin ja päähän. Ja kenties läsnäoloa parisuhteessa, ystävyyssuhteissa ja vanhemmuudessa. Niin! Eikö olisi aivotonta turmella työnsä tuloksia?
Minä kuulun heihin, jotka inhoavat turhaa työtä. Tunnistatko saman itsessäsi? Vai rakastatko vaikkapa niitä kuraisia marraskuun loskakenkiä, joiden jäljet vartti sitten luuttusit eteisestä, kunnes yhtäkkiä ovi aukeaa selälleen ja siinä ne taas ovat. Tyyppi unohti jotakin sisälle.
Jos et pidä turhasta työstä, jatka lukemista.
Olet lukemassa artikkelia “Tiedätkö tehokkaimman keinon karsia tavaraa?”
Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Voiko minimalismi toimia lääkkeenä ostoriippuvuuteen? 7 neuvoa Sinulle! » (savukallio.com)
mainos alkaa tästä
mainos loppuu tähän
Mitä tulee karsimiseen, on yksi keino ylitse muiden
Harvemmin tavara itse kävelee sisään. Kyllä sen yleensä sinä sinne kannat, eikö juu?
Karsimisessa -eli vähentämisessä- on yksi keino ylitse muiden. Valitettavasti se tuntuu olevan auttamattoman aliarvostettu. Niin moni minimalisti keskittyy karsimiseen ja tuskailee kahvipöytäkeskustelussa sitä, kun tavara ei vaan vähene, vaikka kuinka vähentää.
Kysyinkin tässä taannoin eräältä toverilta: “Oletko pysäyttänyt sisään tulevan tavaravirran etuoven kynnykselle?”
Hiljaisuus. Hölmistynyt ilme.
Ei hän ollut.
Eikä ole moni muukaan.
Enkä ole minäkään, vaikka toki yritän.
Sen sijaan, että keskityt ikuiseen ja loputtomaan tavaran karsimiseen, niin mitä jos alkaisitkin keskittyä siihen, ettei yhtäkään uutta tavaraa kävele etuovesi kuistin yli?
Harvemmin tavara itse kävelee sisään. Kyllä sen yleensä sinä sinne kannat, eikö juu?
Olen miettinyt päässäni kaikkia hupaisia keinoja avittamaan tätä. Mitä jos asettaisin ulko-oven viereen suuren kannellisen laatikon, jossa lukisi “Mitä? Oletko kantamassa uutta tavaraa kynnyksen yli? Ehei, jätä se oitis tähän!”‘
mainos alkaa tästä
mainos loppuu tähän
Kuinkahan nopeasti tuo laatikko täyttyisi? Viikossa?
Me ihmiset olemme hamstraajia. Se on geeneissä, se on biologinen selviytymismekanismi. Valitettavasti taidamme olla evoluution välivaiheessa, jossa aivomme eivät ole vielä vakuuttuneet asioiden riittävyydestä. Neurokemiamme ei ole vielä muotoutunut ulos keräilijä- ja metsästäjävaistoistaan.
Emme elä enää luolissa (vaikka syytä kyllä olisi, ja oikeastaan minimalistiselta kantilta ajateltuna sangen ihanteellinen tavoite… No, ei takerruta siihen!). Tänä päivänä kaikkea kyllä saa ja runsaudensarvellisen, jos vain haluaa.
mainos alkaa tästä
Kaikessa raskaudessaan ei vaikeinta taidakaan siis olla karsiminen, vaan uuden tavaran pysäyttäminen ulko-oven kynnykselle. Kun sen oivallat ja pistät täytäntöön, et joudu kokemaan enää yhtään stressipäivää karsimisen vuoksi!
Mitä pidit artikkelista? Onko sinulla hyviä vinkkejä, kuinka pysäyttää tavaran vyöryminen ulko-oven kynnyksen yli? Jaa ajatuksesi kommenteissa!
Olet nyt lukenut artikkelin “Tiedätkö tehokkaimman keinon karsia tavaraa?”
Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Minimalistin polun 10 vaihetta! Tunnistatko, missä olet juuri nyt? » (savukallio.com)